Este doliu în lumea filmului! Vestea morții lui Friell a fost anunțată de agentul său.

”Moartea lui este un șoc imens pentru mulți prieteni și colegi din lumea filmului”, a scris acesta, potrivit Yahoo News.

Vincent Friell era un romantic care ținea povara lumii pe umeri săi

Creatorul „Restless Natives”, Ninian Dunnett, care lucrează în prezent la o adaptare pentru scenă a filmului din 1985, împreună cu regizorul Michael Hoffman, a transmis următorul mesaj:

”Sunt devastat de această veste tragică. A murit mult prea devreme. Am fost binecuvântați să-l găsim pentru rolul din „Restless Natives”, deoarece avea un har pentru acel personaj. Era un romantic care ținea povara lumii pe umerii săi”.

A jucat și în serialul „Still Game”, în sitcomul „Still Hours”, precum și în producția „Line of Duty”.

Vincent Friell
Vincent Friell (SURSA FOTO: Ickleflix)

Decesul lui a fost un șoc imens pentru numeroșii săi prieteni și colaboratori

Creatorul „Rab C Nesbitt” Ian Pattison, în vârstă de 73 de ani, care a lucrat cu Vincent, s-a numărat printre cei care i-au adus un omagiu actorului.

El a spus: „Vince ne-a făcut onoarea de a apărea în episodul „Eorpa” din „Rab C Nesbitt”. Decesul lui a fost un șoc imens pentru numeroșii săi prieteni și colaboratori. Este clar este cât de respectat a fost Vince, nu doar ca actor, ci și ca un om amuzant, sensibilă și grijuliu.”

În 2005, ”Restless Natives” a fost relansat pe DVD și a inclus un interviu cu Friell, despre rolul său din primul lungmetraj în care a jucat.

Vincent a descris povestea personajelor sale ca pe o „fantezie devenită realitate”.

Friell despre rolul din ”Restless Natives”

El spunea: „Mă întreb ce vor crede oamenii când vor privi înapoi la acest film și vor vedea stilul și moda anilor 80. A fost o perioadă atât de ciudată și bizară.

Nu este vorba doar de filmul pe care îl vizionați, ci să vă întoarceți în timp și să vedeți acele stiluri și cum era moda. Din fericire, niciuna dintre acele haine nu era a mea.”

„Este bine că filmul a apărut din nou, pentru că au fost mulți oameni, care, de-a lungul anilor, mi-au spus că nu au putut obține o copie pentru că a fost șters.

Este un sentiment minunat să știi că, 21 de ani mai târziu, există o generație complet nouă care va vedea acest film. Acest film scoțian ciudat făcut în 1984 are încă susținători în rândul cinefililor”, a declarat el.

A jucat și în celebrul ”Trainspotting” (”Din viață scapă cine poate”)

Friell a jucat și în celebrul film ”Trainspotting” (”Din viață scapă cine poate), din 1996, interpretând rolul tatălui iubitei lui Ewan McGregor. Este filmul care l-a propulsat pe regizorul Danny Boyle pe culmile artei cinematografiei și i-a făcut pe protagoniștii săi, Ewan McGregor, Jonny Lee Miller, Ewen Bremner și Robert Carlyle, vedete de talie internațională.

Peliculă cu un soundtrack excepțional, ecranizare a romanului lui Irvine Welsh,  ”Trainspotting” rămâne și astăzi o lectură cinematografică memorabilă.

Termenul ”Trainspotting” desemnează un hobby destul de bizar: tipi care stau cât e ziua de lungă pe peronul gării și notează sosirea și plecarea trenurilor. Noaptea, ei compară notițele cu cele din ziua precedentă, observă ce s-a schimbat în mersul trenurilor, îi sună pe ceilalți pentru a se ține la curent unii pe alții cu mișcările trenurilor.

În argoul drogaților, se referă la urmele înțepăturilor de pe brațele lor, care se înșiră aidoma gărilor de-a lungul căilor ferate.