Un nou conflict global izbucnește deja în spațiul cibernetic, a susținut un înalt oficial rus al apărării, adăugând că Moscova speră să colaboreze cu SUA pentru a reduce riscurile acestor lupte digitale.

Andrey Krutskikh, un oficial al Ministerului de rus de Externe, însărcinat cu supravegherea cooperării internaționale a țării în domeniul securității informațiilor, a vorbit joi la o conferință academică pe tema locului Rusiei în lumea politică de astăzi. El a susținut că atacurile cibernetice au devenit atât de dese și severe încât pot constitui un nou conflict mondial, departe de ochiul publicului.

„Un război are loc și este foarte intens”, a avertizat el în discursul său la Institutul de Stat pentru Relații Internaționale din Moscova.

Oricât de mult credem că totul este ascuns, de fapt, ostilitățile la scară largă au loc în spațiul cibernetic. Și, în general, mass-media are dreptate să spună că este deja un al treilea război mondial. Pur și simplu nu știm amploarea pagubelor sau cine va pierde în cele din urmă sau care va fi configurația lumii ca urmare a acestui război”, a declarat oficialul, potrivit Russia Today.

Kremlinul s-a plâns de piedici

Krutskikh a subliniat că Kremlinul este dornic să folosească structura ONU pentru a ajunge la acorduri internaționale privind războiul digital. El s-a plâns, totuși, că SUA și alte națiuni au intervenit în încercările Moscovei de a transforma problema într-o prioritate.

În ianuarie, a spus el, va avea loc „o sesiune a unei comisii speciale a ONU pentru dezvoltarea convențiilor pentru războiul cibernetic”. Sesiunea a fost o inițiativă susținută de Moscova, potrivit lui Krutskikh, care adăugă că „chiar și aici au încercat să folosească diferite scuze pentru a reduce rolul Rusiei și introduc condiții pentru încetini procesul de negociere”.

SUA și Rusia se acuză reciproc

La începutul acestui an, președintele american Joe Biden a impus sancțiuni împotriva Rusiei, susținând că Kremlinul a fost în spatele atacului cibernetic masiv asupra companiei SolarWinds din Texas, care a compromis sistemele a peste 100 de companii din întreaga lume, precum și a nouă agenții guvernamentale din SUA. Moscova a negat acuzația, spunând: „Este timpul să punem lucrurile în ordine pe pământul american, de unde apar atacuri constante asupra infrastructurii critice din Rusia”.

În martie, firma americană de securitate cibernetică FireEye a avertizat că americanii se vor confrunta cu atacuri cibernetice din ce în ce mai grave în viitor. „Oamenii nici măcar nu știu despre toate lucrurile de care depind. Dintr-o dată, lanțul de aprovizionare începe să fie perturbat pentru că computerele nu funcționează”, a declarat Kevin Mandia, CEO-ul companiei, pentru Axios.