Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoşani, Minodora Vasiliu, a menționat că au pornit mai multe anchete după ce proprietarul unui porc sacrificat, s-a prezentat la sediul DSVSA, spunând că vrea să facă o analiză a cărnii. În urma analizelor s-a stabilit că animalul a fost infestat cu antrax, iar toți oamenii care au intrat în contact cu porcul și animalele din gospodărie au fost testate și vaccinate.

„Proprietarul unei exploatații non-profesionale s-a prezentat la laboratorul sanitar-veterinar cu o probă de gușă de la un porc pe care l-a sacrificat din propria inițiativă, spunând că acel porc a fost tratat cu antibiotic timp de trei-patru zile și că nu a răspuns la tratament. A hotărât să îl sacrifice, dar își dorea foarte tare să afle care este diagnosticul. Am preluat proba, s-au făcut analize inclusiv cea pentru pestă porcină africană care a ieșit negativă. în schimb a ieșit pe culturi Bacillus anthrachis (antrax – n.r.). S-a eliberat de buletin de analiză pentru glos- antrax ceea ce înseamnă o formă a antraxului, cu localizare glosofaringiană, întâlnită foarte rar la porc, se mai numește și angină cărbunoasă pentru că speciile cele mai receptive sunt bovinele ovine și caprine”, a declarat Minodora Vasiliu, citată de Știripesurse.ro.

Potrivit acesteia, omul avea în gospodărie un singur porc.

„În exploatația respectivă, proprietarul avea un singur porc, cel sacrificat și încă 16 bovine pe care le avea la pășune și care erau vaccinate anti-cărbunos. Fac precizarea că antraxul este o boală telurică, comună omului și a animalului (…) și se face vaccinare cărbunoasă la toate speciile respective și ca urmare, ele nu pot să ia boala”, a explicat Vasiliu.

După ce analizele de laborator au confirmat prezența antraxului, persanele care au intrat în contact cu porcul au fost supuse unei anchete epidemiologice iar animalele din zonă au fost monitorizate.

„Am anunțat de urgență Direcția de Sănătate Publică pentru a lua în evidență persoanele care au intrat în contact cu porcul în momentul sacrificării. Este vorba de cinci persoane care nu manifestau nici o simptomatologie care ar putea fi atribuită antraxului, a fost informată Prefectura, a fost informat ISU, organele abilitate. Între timp, DSVSA a făcut curățirea mecanică și dezinfecție cu sodă caustică a zonei iar ceea ce a rezultat din sacrificare a fost ridicat și dus la incineratorul propriu al DSVSA Botoșani. Colegii de la laborator au trimis probele la București și după ce am primit confirmarea s-a recurs la o a doua curățire mecanică și dezinfecție”, a mai spus Minodora Vasiliu.

Vasiliu a afirmat că, din primele date, toate persoanele sunt în afara oricărui pericol, dar anchetele continuă..

Din declarația gospodarului, pentru a afla cum a ajuns boala în padocul respectiv, reprezentanții DSVSA Botoșani au aflat că acesta a luat lucernă, cu tot cu pământ, și dus-o în padocul porcului, acesta fiind, probabil, cauza îmbolnăvirii animalului.