Păcănelele au devenit interzise

Marcel Ciolacu a anunțat marți, 30 aprilie, în cadrul declarațiilor de la începutul ședinței de Guvern, că a început aplicarea noii legi care prevede interzicerea păcănelelor.

Acestea nu mai au voie să funcționeze în localitățile unde sunt mai puțin de 15.000 de locuitori.

Prim-ministrul spune că operatorii economici din această categorie riscă să își piardă licențele dacă nu respectă legea.

Premierul a mai spus că Executivul dorește să curețe 90% din localitățile țării de sălile de păcănele

De asemenea, el a mai spus că urmează să fie făcute regulile pentru restul de 10% din localități.

„Guvernul a început aplicarea noii legi privind interzicerea păcănelelor în localitățile cu mai puțin de 15.000 de locuitori. Toți cei care nu-și mută urgent apăratele rămân fără licență conform unui anunț transmis deja de Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc. Nu va exista nicio întârziere. Vrem să curățăm rapid de păcănele 90% din localitățile țării. Urmând să facem regulile pentru cele 10% rămase în acest moment”, spune Marcel Ciolacu.

Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu

Păcănelele nu vor mai exista în localitățile cu puțini locuitori

Conform noilor reglementări, operatorii de jocuri de noroc care doresc să opereze păcănele sunt obligați să obțină o adeverință emisă de primăria din zona în care intenționează să desfășoare aceste activități.

Certificatul trebuie să confirme că sala de jocuri se găsește într-o unitate administrativ-teritorială cu o populație ce depășește 15.000 de locuitori.

Conform prevederilor legale, Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc trebuie să creeze și să actualizeze în mod zilnic un registru public, disponibil online. Acesta trebuie să cuprindă toți operatorii autorizați să desfășoare activități în domeniul jocurilor de noroc.

Încălcarea prevederilor legale atrage sancțiuni sub formă de amenzi cuprinse între 100 și 200.000 de lei. De asemenea, se vor confisca fondurile obținute din activitățile contravenționale și posibilitatea revocării licenței de operare.

OUG mai prevede ca aceste firme să aibă sediul în România.

De asemenea, legea restricționează dimensiunile admise pentru reclamele stradale referitoare la jocurile de noroc.

Industria păcănelelor a criticat legea

Reprezentanții patronatelor din industria jocurilor de noroc au fost critici față de lege.

Argumentele lor indică faptul că măsurile legislative nu abordează în mod adecvat problema dependenței și sugerează că acestea servesc mai mult intereselor marilor companii, care ar putea domina întreaga piață, afectând negativ firmele mici și mijlocii din domeniu.

„Nu mă aștept ca industria să fie mulțumită că trebuie să-și închidă locurile astea de jocuri de noroc în peste 90% din localitățile din România”, a transmis deputatul PSD Alfred Simonis, la momentul promulgării legii.