Tulpina indiană a COVID face deja ravagii în Orient. Această nouă mutație a fost detectată deja în Marea Britanie, unde numărul zilnic de infecții a depășit 200.000. Caracteristica acestei noi tulpini, din India, este că a „împrumutat” una dintre mutaţii de la tulpina britanică, iar pe a doua, de la cea californiană.

Noua variantă din India a primit indicativul B.1.617 şi prezintă două mutaţii la nivelul proteinei Spike. Această proteină este cea cu ajutorul căreia virusul pătrunde în celula umană. Specialiștii sunt îngrijorați și susțin că noua mutație ar putea fi mai contagioasă şi ar putea „păcăli” răspunsul imun. Cele două mutaţii sunt E484Q (prezentă la tulpinile din Marea Britanie şi Africa de Sud) şi L452R (descoperită prima dată în California).

Tulpina indiană a fost identificată în 70% din cazurile analizate în India (din 10.000 de secvenţieri genomice), 23% în cele din Marea Britanie, 2% în Singapore şi 1% în Australia.

Cum se manifestă tulpina indiană

În India se manifestă, concomitent, şi celelalte trei tulpini identificate până acum: cea din Marea Britanie (B.1.1.7), cea din Africa de Sud (B.1.351) şi cea din Brazilia (P.1).

Potrivit declarațiilor făcute de dr. Anurag Agrawal, directorul unui institut de genetică din India, din primele date se observă că una dintre cele două mutaţii pe care le prezintă noua tulpină (mutaţia L452R) este asociată cu o contagiozitate sporită cu 20%. În plus, s-a observat şi o scădere a răspunsului imun cu 50%, transmite Business Standard.

Imunologul Ştefan Dascălu, cercetător la Universitatea Oxford, a explicat în ce măsură vaccinurile îşi păstrează eficienţa în cazul tulpinii din India.

„Eu sunt totuşi optimist că ambele mutaţii sunt în cadrul proteinei Spike, dar totuşi restul proteinei rămâne funcţională şi sunt convins că un răspuns imunitar mai puţin eficient tot va fi suficient de bun ca să protejeze faţă de simptomatologia severă cauzată de infecţia cu această nou tulpină. De altfel, a fost demonstrat şi faţă de restul tulpinilor, faţă de a căror infecţie simptomatică vaccinurile ar fi avut o eficacitate mai redusă, dar faţă de infecţia simptomatică severă, faţă de cazurile severe de COVID-19, vaccinurile au rămas eficiente şi sper că acesta va fi cazul şi faţă de această nouă tulpină”, a declarat cercetătorul într-un interviu la RFI.

Pe data de 17 aprilie, numărul noilor infectări aproape că s-a triplat în India, faţă de „vârful” infectărilor, care s-a manifestat toamna trecută. Ultimele date au indicat că în India au fost raportate 260.778 de cazuri în doar 24 de ore. În valul 2 al pandemiei, cel mai mare număr de infectări depistat într-o singură zi în India a fost pe data de 11 septembrie 2020, când au fost raportate 97.654 de cazuri.

Sursa foto: Wikimedia