"Dezvoltarea sectorului financiar trebuie să meargă dincolo de îmbunătăţirea accesului la creditele bancare. Sistemele financiare trebuie să se dezvolte într-un mod echilibrat atât prin subsectoarele bancare, cât şi prin cele nebancare, inclusiv prin pieţele de capital, prin sectorul de asigurări şi prin orice alte instituţii financare nebancare, pentru susţinerea adecvată a creşterii incluzive în Europa şi Asia Centrală (EAC)", se arată în raportul ”Riscuri şi beneficii: Gestionarea compromisurilor financiare pentru o creştere incluzivă în Europa şi Asia Centrală”, lansat în cadrul unei ceremonii găzduite de Banca Naţională a Poloniei.

Aproximativ 38% dintre adulţi utilizează produse de economisire, comparativ cu media din lumea aflată în curs de dezvoltare, care este de 54%, şi doar foarte puţini utilizează produse din domeniul asigurărilor. Conform BM, neîncrederea în bănci în rândul cetăţenilor este de asemenea mai mare decât în orice altă regiune a lumii.

"Depăşirea acestei neîncrederi şi creşterea diversităţii sistemului financiar sunt cruciale pentru susţinerea unei creşteri sustenabile. Politicile publice trebuie să se concentreze pe crearea unor stimulente pe pieţe, diminuând obstacolele, pentru a se asigura că sistemul financiar beneficiază de pe urma contribuţiilor unui amplu spectru de oameni şi firme", a declarat David Gould, economist principal pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale şi autor al raportului.

Documentul mai arată că pentru obţinerea unei creşteri sustenabile şi incluzive, ţările din regiune trebuie să aibă în vedere cele patru dimensiuni-cheie ale dezvoltării financiare, respectiv stabilitate (abordarea creditelor neperformante şi scăderea volatilităţii creditelor private), eficienţă (reducerea costurilor indirecte şi a marjelor nete ale dobânzilor aferente bunurilor), incluziune (creşterea numărului de plăţi electronice şi încheierea mai multor asigurări) şi profunzime (dezvoltarea pieţelor de capital şi diversificarea sistemului financiar al ţării).

Conform raportului citat, în anii 1990 ţările din Europa şi Asia Centrală au optat pentru un model de creştere financiară rapidă, concentrându-se pe extinderea creditelor bancare, o măsură adesea finanţată cu capital străin. Acest model a contribuit la sporirea gradului de incluziune financiară a societăţilor comerciale şi a gospodăriilor familiale, însă a fost şi însoţit de o eficienţă financiară mai scăzută şi de o vulnerabilitate sporită. În consecinţă, în această regiune s-au manifestat două crize bancare majore, mai întâi la sfârşitul anilor 1990 şi apoi din nou după 2008. (Sursa: Agerpres)

Te-ar putea interesa și: