‘Noi am avut o serie de instruiri în cursul acestui an în care am explicat atât marilor fermieri cât şi micilor fermieri, crescători de taurine, că pentru a ajunge pe piaţă cu lapte conform noilor cerinţe UE trebuie respectate nişte norme de igienă. Nu există nicio o interdicţie prin care micii fermieri să nu îşi poată vinde laptele pe piaţă din 2014, însă trebuie respectate condiţiile de igienă, şi aici mă refer la igiena celui care mulge animalul, igiena ugerului, a vaselor în care este colectat laptele şi bineînţeles răcirea imediată a laptelui pentru a reduce înmulţirea bacterilor’, a declarat, pentru AGERPRES, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Vladimir Mănăstireanu.

Acesta a precizat că micii fermieri cu 2-3 vaci nu trebuie să facă investiţii în vederea obţinerii unui lapte conform cu cerinţele UE, însă cei care au mai multe animale şi obţin o cantitate de lapte mai mare, trebuie să-şi achiziţioneze un aparat de muls şi un răcitor.

‘Dacă un ţăran are două vaci în curte nu este nevoie să achiziţioneze un mulgător, ci doar să respecte igiena mulsului, respectiv a mâinilor, a ugerului, a vaselor de colectat lapte şi binenţeles să introducă imediat laptele muls la frigider, la o temperatură între 0 şi 4 grade Celsius. Sunt condiţii minime de igienă pentru ţăranul care are două-trei vaci în curte şi nu cred că sunt foarte greu de îndeplinit. Pentru cei care au mai multe vaci, 4-5 animale, iar cantitatea de lapte este mai mare, într-adevăr este nevoie de o minimă investiţie pentru un aparat de muls şi un răcitor. Aici şi forma asociativă a crescătorilor de animale reprezintă o soluţie pentru partea cu investiţii’, a explicat şeful ANSVSA.

Potrivit sursei citate, fermierii vor avea obligaţia să facă analize de laborator pe laptele care ajunge la piaţă pentru a-l putea vinde, iar cei care vor fi prinşi când vând la marginea drumului vor fi amendaţi, iar marfa confiscată şi denaturată.

‘Fermierii vor fi obligaţi să facă laptelui analize de laborator pentru a şti că este conform şi respectă noile cerinţe impuse de Comisie şi astfel să îl poată vinde pe piaţă. Cei care vor vinde pe marginea drumului, pentru că sunt şi vor mai fi din cei care nu vor să respecte legea, şi vor fi găsiţi în afara spaţiilor autorizate sanitar veterinare vor fi amendaţi, iar marfa confiscată şi denaturată. Eu cred că producătorii noştri care cresc vaci de lapte sau vând laptele pe piaţă sau în marile magazine vor respecta noile condiţii ale UE. Pe problematica laptelui suntem deschişi la nivelul ANSVSA cu informaţii pentru toţi cei care au sau cresc vaci de lapte şi dacă cineva are nedumeriri faţă de condiţiile care trebuie îndeplinite pot să apeleze la specialiştii noştri’, a mai adăugat Mănăstireanu.

Perspectivele industriei laptelui şi produselor lactate pentru anul 2014 a fost unul dintre subiectele dezbătute în şedinţa Grupului de lucru ‘Filiera laptelui ‘ din cadrul Consiliului Consultativ al ANSVSA din 12 septembrie, având în vedere finalizarea perioadei de tranziţie pentru calitatea laptelui materie primă. Astfel, a fost analizat proiectul de ordin elaborat de ANSVSA, care stabileşte condiţiile sanitare veterinare în care se poate efectua procesarea laptelui neconform.
Potrivit ANSVSA, s-a convenit ca prevederile actului normativ să fie aplicabile atât operatorilor înregistraţi cât şi celor autorizaţi şi s-a stabilit că este necesară adoptarea unor criterii naţionale privind calitatea laptelui crud neconform, în ceea ce priveşte conţinutul de germeni şi celule somatice.

Autoritatea a organizat în luna iunie a acestui an o campanie de informare la nivel naţional, prin care şi-a propus să aducă la cunoştinţa producătorilor şi procesatorilor măsurile care trebuie întreprinse pentru asigurarea conformităţii laptelui crud cu standardele Uniunii Europene. Scopul acestei campanii a fost de a oferi informaţiile necesare celor care cresc un număr mic de animale, astfel încât să-şi poată valorifica în continuare laptele, iar unităţile de procesare să aplice măsurile necesare pentru a procesa şi vinde în continuare produsele în România.

România a primit în noiembrie 2011 acordul Comisiei Europene pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, până la finele anului 2013, produsele obţinute din acest lapte putând fi vândute doar pe piaţa naţională.

Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru. În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană (care respectă parametri de igienă de curăţenie şi de sănătate ai animalului şi ai mediului de creştere), iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.

Producţia totală de lapte de vacă, în anul 2012, a fost de 41,8 milioane de hectolitri, în scădere cu 4,4%, comparativ cu anul anterior, relevă datele Institutului Naţional de Statistică /INS/.
Sursa: Agerpres