1 martie 2022. Este total interzis să faci asta când încep Babele. Tradiții și obiceiuri de Marțișor

1 martie 2022. Tradiții și obiceiuri. Ziua de 1 martie este asociată cu primăvara calendaristică și cu sărbătoarea mărțișorului. Totodată, următoarea săptămână, adică perioada 1-9 martie este dedicată babelor, care la rândul lor sunt legate de o serie de tradiţii şi superstiţii vechi, transmise din generaţie în generaţie.

Mai exact, la începutul lunii martie vremea este mereu schimbătoare, iar iarna se împletește cu primăvara. De aici a și apărut povestea babelor, pentru că nimeni nu poate știi cum va fi vremea de la o zi la alta, sau cel puțin așa era în urmă cu mulți ani.

Astfel, potrivit tradiției vechi, dacă în ziua în care ți-ai ales baba vremea va fi frumoasă, vei avea un an plin de belşug şi bunăstare. Pe de altă parte, dacă în ziua care ți-ai aleso va fi o vreme urâtă, înseamnă că va urma un an dificil care te va pune la încercări.

1 martie 2022. Este total interzis să faci asta când încep Babele. Tradiții și obiceiuri de Marțișor

1 martie 2022. Tradiții și obiceiuri

Referitor la modul în care babele se aleg, aici există trei modalități. Mai exact, unele persoane o aleg în funcţie de data naşterii, alţii aleg întâmplător o zi de la 1 martie până la 9 martie, iar alţii fac alegerea în funcţie de zodie.

Pe lângă tradiția babelor care se întinde pe o săptămână, și prima zi de primăvară are o serie de tradiții, în funție de zonă. Un obicei întâlnit în schimb în toată țara este oferirea mărțișorului doamnelor şi domnişoarelor.

Acest obicei trebuie păstrat până la data de 9 martie, pentru a putea avea noroc, însă în unele zone se spune că acesta ar trebui păstrat până la Florii. Pe de de altă parte, în nordul ţării se mai spune că acesta nu trebuie dat jos decât în momentul în care vezi  un copac înflorit, iar prin părţile Moldovei mai există obiceiul de a purta mărţişor până la sărbătoarea Sfântului Gheorghe.

1 martie 2022. Tradiții și obiceiuri

Alte tradiții prevăd o serie de lucruri interzise de 1 martie. Astăzi nu este bine să se facă curățenie în casă și nici să se dea cu mătura. Se crede că primăvara va fi dată afară şi se va face loc pentru gerul Babei Dochia. Totuși, gospodinele pot face mâncare în această zi. Astăzi este interzisă și cearta, în caz contrar, ai putea avea certuri şi necazuri până la toamnă.

Pe de altă parte, un lucru care trebuie făcut astăzi este să bei un pahar de vin roșu, care aduce noroc și prosperitate în noul an.

1 martie 2022. Este total interzis să faci asta când încep Babele. Tradiții și obiceiuri de Marțișor