Astfel, rata anuală a inflaţiei în zona euro a ajuns la cel mai redus nivel din ultimii peste patru ani. Economiştii intervievaţi de AP se aşteptau ca preţurile de consum în zona euro să scadă uşor, până la 0,6% în mai, un nivel care este mult sub ţinta de 2% avută în vedere de Banca Centrală Europeană.

Cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate la servicii, un avans de 1,1% comparativ cu o expansiune de 1,6% în aprilie, urmate de preţurile la alimente, băuturi şi ţigări, care au înregistrat o creştere de 0,1% după un avans de 0,7% în aprilie. În schimb, preţurile la energie nu s-au modificat, după ce au scăzut cu 1,2% în aprilie.

În pofida scăderii din luna mai, inflaţia în zona euro rămâne în continuare în zona de pericol a Băncii Central Europene, ceea ce alimentează speculaţiile potrivit cărora BCE va fi nevoită să ia noi măsuri pentru a pune capăt tendinţei de scădere a preţurilor.

Preşedintele Băncii Central Europene, Mario Draghi, a declarat luna trecută că BCE ar putea să demareze un program de relaxare cantitativă dacă perspectivele inflaţiei se vor înrăutăţi. Următoarea decizie de politică monetară a BCE este aşteptată pentru data de 5 iunie.AGERPRES