Această ţară africană a început să utilizeze valute precum dolarul SUA şi randul sud-african în 2009, după ce dolarul din Zimbabwe a fost lovit de hiperinflaţie care în 2008 a ajuns la 500 de miliarde de procente. În cea mai gravă perioadă a crizei populaţia trebuie să care pungi întregi cu bancnote pentru a cumpăra produse de bază precum pâine sau lapte, iar preţurile creşteau de cel puţin două ori pe zi.

Începând de luni, Banca Centrală din Zimbabwe va oferi cinci dolari SUA pentru fiecare 175.000.000 de miliarde de dolari locali, a informat guvernatorul John Mangudya. Procesul va duce la retragerea legală din circulaţie a monedei naţionale în condiţiile în care populaţia din Zimbabwe are timp până la data de 30 septembrie să îşi schimbe vechile bancnote, pe care unii le vând turiştilor sub formă de suvenir.

'Retragerea dolarului din Zimbabwe era aşteptată din 2009. Nu putem avea două sistem monetare legale', a declarat guvernatorul John Mangudya.

Cea mai mare, şi ultima bancnotă, tipărită de Banca Centrală din Zimbabwe a fost una de 100.000 de miliarde de dolari locali, cu care se putea plăti abonamentul săptămânal pentru o călătorie cu autobuzul. Începând de luni deţinătorul unei bancnote de 100.000 de miliarde de dolari din Zimbabwe va primi la schimb 40 de cenţi SUA. AGERPRES