La mijlocul anului 2013, consorţiul Shah Deniz a ales proiectul gazoductului Trans Adriatic Pipeline (TAP) pentru transportul gazelor naturale din regiunea Mării Caspice spre Europa via Grecia şi Italia. Nabucco Vest şi Trans-Adriatic Pipeline erau singurele două proiecte care concurau pentru furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa. Printre acţionarii proiectului Nabucco se număra şi compania românească Transgaz.

Potrivit Trend, OMV încearcă să obţină despăgubiri din partea Turciei pentru decizia autorităţilor de la Ankara de a se retrage din proiectul Nabucco, care era sprijinit de Uniunea Europeană şi ar fi redus dependenţa Europei de gazul natural rusesc. Ankara a decis să se retragă din proiectul Nabucco şi în luna mai a acestui an a semnat un acord cu Rusia pentru un gazoduct alternativ denumit Turkish Stream. Publicaţia menţionată susţine că OMV a lichidat subsidiara OMV Nabucco Gas Pipeline International GmbH, creată special pentru proiectul Nabucco, înregistrând pierderi de 177,6 milioane de euro.

Între Austria şi Turcia există încă din 1988 un acord privind protecţia investiţiilor. Pe baza acestui tratat OMV vrea să obţină despăgubiri de la Centrul Internaţional de soluţionare a litigiilor de investiţii (ICSID) de pe lângă Banca Mondială şi în luna iunie a depus o cerere în acest sens.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici şi Mijlocii şi Mediului de Afaceri, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. AGERPRES