Într-un comunicat semnat de UNTRR, APTE 2002, FORT şi APULUM, remis miercuri AGERPRES, patronatele din transporturile rutiere consideră că inclusiv tarifele RCA pentru persoanele fizice ar trebui să scadă în perioada următoare, datele analizate din Raportul Milliman indicând un preţ RCA de aproximativ 400 lei/an pentru un autovehicul, contrar celor menţionate de asiguratori şi Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), care apreciază că tarifele pentru această clasă ar urma să crească. 

Când au avansat cifra de 4.907 lei/RCA pe 12 luni pentru segmentul de vehicule comerciale de peste 16 tone, patronatele din transporturile rutiere au ţinut cont de datele şi metodologia de calcul făcută publică recent de către ASF, se spune în comunicat. 

În acest context, patronatele transportatorilor rutieri solicită ASF şi companiilor de asigurări să publice datele istorice pentru a vedea cum a funcţionat piaţa RCA în România în ultimii 24 de ani, deoarece 'brusc, de la începutului lui 2015 (coincidenţă sau nu, conducerea ASF a fost preluată de domnul Mişu Negriţoiu), piaţa RCA nu mai funcţionează'. Aceştia solicită ASF şi companiilor de asigurări să demonstreze public şi transparent ce justifică costul peste cifrele patronatelor. 

'Atitudinea ASF a atrofiat competitivitatea firmelor de asigurări din România care operează RCA, firme care nu pot trăi fără aceste asigurări obligatorii, nemaifiind competitive în zona produselor facultative', spun reprezentanţii patronatelor transportatorilor rutieri. 

Patronatele din transporturile rutiere (UNTRR, APTE 2002, FORT şi APULUM) solicită Parlamentului să facă publice, prin ASF, datele istorice şi cele actuale pentru piaţa RCA. Conform reprezentanţilor patronatelor transportatorilor, până în prezent, nu au fost publicate din partea asiguratorilor 'decât comentarii, fără niciun argument bazat pe cifre şi date'. 

SURSA: Agerpres