Potrivit datelor furnizate de Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agriculută (APIA) la solicitarea Capital, SC Agricost SRL, unde acţionar majoritar este Constantin Duluţe, a încasat subvenţii pe suprafaţă în valoare de 6,9 milioane de euro (30, 7 milioane de lei), în campania 2013. În acelaşi timp, Comcereal, firmă deţinută de omul de afaceri Adrian Porumboiu, a obţinut de la APIA prin plăţi directe pe suprafaţă 3,4 milioane de euro (15 milioane de lei). Pentru campania de plăţi pe hectar pentru anul trecut, omul de afaceri Ioan Niculae a obţinut 2,2 milioane de euro (aproape 10 milioane de lei) prin intermediul S.C. Interagro S.A. Iar Thomas Gostner, acţionarul majoritar al SC Delta-Rom Agriculture SRL, a încasat 1,2 milioane de euro (5,4 milioane de lei) de la APIA. Tot circa 1,2 milioane de euro a obţinut şi SA Zimbrul SA din judeţul Ialomiţa.

Suma totală plătită în Campania 2013 a fost de peste 10 miliarde de lei (2,3 miliarde de euro), din care plăţile directe pe suprafaţă au însumat aproape  6 miliarde de lei (1,3 miliarde de euro). Conform datelor APIA, până la începutul lunii mai a acestui an, gradul de absorbţie a plăţilor a fost de 98,8%.

În ceea ce priveşte suprafaţa pentru care s-au efectuat plăţi în Campania 2013, aceasta este de 9,76 milioane de hectare, înregistrând o uşoară creştere faţă de anul precedent, când a fost de 9,67 milioane de hectare. Din analiza efectuată de APIA reiese că judeţele cu cele mai mari valori ale subvenţiilor acordate pe suprafață sunt Constanța, Timiș, Dolj şi Tulcea. În calculul acestor valori au fost incluse subvenţii precum: Schema de Plată Unică pe Suprafaţă, Plăţile naţionale directe complementare în sectorul vegetal şi măsurile de dezvoltare rurală pe suprafaţă, din cadrul Axei II a Programului Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013.

Ce tipuri de plăţi efectuază APIA

În conformitate cu prevederile regulamentelor comunitare şi ale legislaţiei naţionale în vigoare, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agriculută îşi desfăşoară activitatea pe trei mari direcţii, derulând măsuri de sprijin finanţate din fonduri europene şi din bugetul naţional.

În primul rând, Agenţia efectuează plăţi din Fondul European de Garantare Agricola (FEGA) pentru: plăţile directe pe suprafaţă (Schema de Plată Unică pe Suprafaţă – SAPS, Schema de ajutor specific acordat conform art. 68 din Reg. CE nr. 73/ 2009, Schema de plată separată la zahăr, Schema de plată pentru culturi energetice, Schema de plăţi tranzitorii pentru tomate destinate procesării) – a căror finanţare este asigurată în proporţie de 100% din FEGA; şi pentru măsurile de piaţă, programe de promovare a produselor agricole pe pieţele interne şi ţări terţe şi restituirile la export – a căror finanţare este asigurată atât de FEGA cât şi de bugetul naţional.

În al doilea rând, APIA mai efectuează plăţi reprezentând sprijin financiar din bugetul naţional (Plăţile naţionale directe complementare – PNDC – în sectorul vegetal şi animal, ajutorul de stat în agricultură pentru plata primelor de asigurare, renta viageră, ajutor de stat pentru motorină utilizată în agricultura etc.).

Iar în al treilea rând, sunt efectuate plăţi din Fondul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (FEADR), pentru măsurile Axei II din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2007-2013, respectiv: Măsura 211 „Plăţi pentru zona montană defavorizată“, Măsura 212 „Plăţi pentru zone defavorizate – altele decat cele montane“, Măsura 214 „Plăţi pentru agromediu“,  Măsura 215 „Plăţi privind bunăstarea animalelor“. Procentajul de cofinanţare aplicat pentru aceste măsuri este de 95% FEADR şi 5% din bugetul naţional.

 

 10 miliarde de lei – este suma totală plătită de APIA în Campania 2013