Surinam este o țară situată în partea de nord nord-est a Americii de Sud, cu largă ieșire la Oceanul Atlantic. A fost cunoscută anterior sub numele de Guyana olandeză pentru că a fost pentru mult timp o colonie a Olandei. Țara este cel mai mic stat suveran, atât în raport cu populația cât și în raport cu suprafața din America de Sud. De la câștigarea independenței, survenită în anul 1975, fosta Guyana Olandeză poartă numele de "Surinam", pe care îl datorează fluviului care traversează țara pe aproape întreaga sa lungime. La 29 decembrie 1954, Surinam este proclamat teritoriu autonom, iar la 25 noiembrie 1975, republică independentă.

Din cauza junglei care ocupă o suprafață atât de vastă, în Surinam nu este locuită decât coasta largă a Oceanului Atlantic. Majoritatea populației este alcătuită din asiatici și din negri, care trăiesc în sudul muntos și sunt urmași ai foștilor sclavi. Mozaicul de limbi și de religii îngreunează guvernarea țării. Populația de 490.000 locuitori este alcătuită din 37% indieni, 31% creoli, 15% indonezieni, 10% marrons (negri). Exista un procent de 5% al populației care a ales viața simplă din junglă.

În Surinam sunt extrase numeroase resurse minerale: petrol, platină, aur, diamante, minereu de fier și mangan. Dar baza economiei rămâne exploatarea bauxitei. De multă vreme țara se numără printre cei mai mari exportatori mondiali ai acestui zăcământ, dar în prezent bauxita este prelucrată cu precădere la fața locului.

O expediţie desfăşurată în 2012 în această mică ţară sud-americană a dus la descoperirea a 46 specii de vieţuitoare necunoscute lumii ştiinţifice până în acest moment. Dintre cele 1.300 specii de vieţuitoare colectate, cercetătorii au avut surpriza să găsească 46 de specii total noi.