Astfel, în centrul municipiului a fost instalată o ”zonă smart” care include: soluție de iluminat stradal inteligent, mobilier stradal inteligent, stație de încărcare pentru mașinile electrice, sistem de monitorizare a calității aerului, supraveghere video inteligentă și Wi-Fi gratuit.      

Banca alimentată cu energie solară permite vizitatorilor parcului din centrul oraşului să își încarce dispozitivele mobile și să se conecteze la serviciul de internet Wi-Fi. Soluția de iluminat stradal inteligent, instalată în aceeași arie, oferă posibilitatea de diminuare a fluxului luminos în funcție de anumite scenarii predefinite, urmând să genereze reduceri ale consumului de energie.

 

De asemenea, proiectul prevede implementarea unei stații pentru încărcarea simultană a două mașini electrice care poate fi folosită și de turiștii care vizitează nord-estul țării și care au nevoie de un punct de încărcare disponibil pe această rută.

Piatra Neamț este considerat unul dintre orașele cele mai puțin poluate din România, iar stația de monitorizare a calității aerului instalată în această zonă are rolul de a extrage date în timp real pentru a măsura parametrii ideali în acest sens. Aceștia sunt: temperatura, umiditatea, presiunea, CO2, radioactivitatea, ozonul, dioxidul de azot, dioxidul de sulf, monoxidul de carbon și pulberile în suspensie și sunt afișați pe un ecran exterior. În plus, pe același ecran Primăria are posibilitatea să afișeze diferite informații de interes general pentru locuitorii din Piatra Neamț.

De asemenea, proiectul prevede și instalarea unei componente de supraveghere video inteligentă care analizează imaginile. Aceasta oferă posibilitatea identificării și alertării automate în cazul unui obiect dispărut din imagine sau a unuia lăsat într-o zonă restricționată; alertarea automată în cazul unei persoane care intră într-un perimetru restricționat; alertarea automată în cazul în care o persoană stă mai mult de un interval predefinit într-o anumită zonă; alertarea automată în cazul în care un obiect sau o persoană se mișcă cu o viteză mai mare într-un perimetru predefinit; alertarea automată atunci când o cameră video este acoperită sau lentila optică a acesteia este blocată.

Nu în ultimul rând, proiectul oferă Wi-Fi gratuit pe întreaga suprafață urbană a unei zone, cu un grad crescut de relevanță publică.

 

Principalul partener tehnologic pentru implementarea soluțiilor inteligente a fost Huawei Technologies.

“Faptul că suntem la cel de-al treilea proiect pilot de tip Smart City vorbește despre consecvența Telekom Romania în misiunea de susținere a procesului de digitalizare a României. Soluțiile de tip Smart City oferite de compania noastră vin să completeze demersul administrației locale de a răspunde noilor nevoi ale cetățenilor în era digitalizării. Implementarea proiectelor demonstrează faptul că Telekom Romania se află în avangarda companiilor care vor să aducă viitorul în prezent și, mai mult, faptul că sectorul public răspunde cu deschidere nevoii de adoptare a noilor servicii tehnologice în interes public”, a declarat Ovidiu Ghiman, Director Executiv Comercial, Segment Business, Telekom Romania.