'Am acceptat această poziţie, dar cu siguranţă va fi un angajament pe termen scurt. Poşta Română este în curs de privatizare, iar misiunea mea nu va depăşi perioada necesară companiei să fie pregătită pentru acest proces. Când vom fi aproape de finalizarea privatizării, va fi bine să demisionez din această poziţie din motive de transparenţă, pentru că una din opţiuni în procesul de privatizare ar putea fi listarea companiei', a declarat, miercuri, Ludwik Sobolewski.

Referitor la modalitatea în care ar trebui privatizată companie, Sobolewski a spus că este de preferat ca toate companiile de perspectivă să fie listate la Bursă, dar în primul rând trebuie să se respecte interesele companiei.

Ludwik Sobolewski va rămâne în această perioadă directorul general al BVB.

Ministerul pentru Societatea Informaţională /MSI/ a anunţat miercuri că Poşta Română are un nou Consiliu de Administraţie, ce va fi condus de către şeful Bursei de Valori Bucureşti /BVB/, Ludwik Leszek Sobolewski, precum şi un nou director general interimar în persoana lui Alexandru Petrescu.

'În cadrul şedinţelor Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) Companiei Naţionale Poşta Română S.A. (CNPR), care au avut loc în datele de 5, 6 şi 10 iunie 2014, la care au participat reprezentantul Ministerului pentru Societatea Informaţională (MSI) şi cel al SC Fondul Proprietatea (FP), s-a decis în unanimitate revocarea următoarelor persoane din calitatea de membri în Consiliul de Administraţie (CA): Ion Smeeianu, Adrian Apolzan, Dinu Sava Malacopol, Andreea Dana Stănescu, Gelil Eserghep, Sorana Baciu (…) Ieri, 10 iunie 2014, a avut loc prima şedinţă a noului CA, în cadrul căreia a fost desemnat preşedinte al Consiliului de Administraţie, Ludwik Leszek Sobolewski, directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB). Totodată, s-a hotărât numirea în funcţia de director general interimar al CNPR a lui Alexandru Petrescu, anterior director executiv al companiei', se arată în comunicatul citat.

Conform MSI, motivele pentru care cei şase membri ai CA au fost revocaţi au fost legate de aprobarea majorării salariale prin încheierea Actului Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă (CCM) dintre CNPR şi Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR) s-a făcut cu nerespectarea normelor legale aplicabile, nerespectarea obligaţiilor de prudenţă, diligenţă şi loialitate, acţionând contrar intereselor CNPR, obligaţii prevăzute în contractele de mandat, precum şi încălcarea obligaţiei de supraveghere ce decurge din prevederile Legii 31/1990, privind societăţile comerciale.

'AGA a decis numirea unui nou Consiliu de Administraţie provizoriu al Companiei Naţionale Poşta Română S.A. compus din: Ludwik Leszek Sobolewski, Alexandru Petrescu, Dante Stein, Rodica Bîzdoacă, Benoit Pleska, Sorinel Diţă şi Adrian Cighi. Noul CA al CNPR va avea ca priorităţi consolidarea echilibrului financiar al societăţii, relansarea procesului de privatizare şi renegocierea cu Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România a Actului Adiţional la Contractul Colectiv de Muncă 2008-2018 înregistrat cu nr. 104/1026/22.05.2014, respectiv cu nr. 215/22.05.2014 pentru a se asigura condiţiile sustenabile din punct de vedere financiar a
activităţii Companiei Naţionale Poşta Română SA', se arată în comunicatul MSI.

Statul Român, prin MSI, deţine 75% din acţiunile CNPR, iar restul de 25% sunt deţinute de Fondul Proprietatea.