Astfel, în 2017 am putea avea cea de a doua poziție în noua Europă, după Polonia, din punct de vedere al mărimii valorice a PIB-ului, inclusiv cu posibilitatea  de a atinge și, poate, depăși PIB-ul Greciei. Conform spuselor sale, provocările principale in viitor rămân strâns legate de creșterea intermedierii financiare. Iar pentru aceasta, mai avem încă de lucrat la capitolul încredere. „Ne acordă o mai mare încredere străinii, decât ne acordăm noi”, spune bancherul. Totusi, adaugă președintele ARB, în România, se pare că încrederea clienților în bănci s-a întors în teritoriu pozitiv.

Presedintele ARB spune că, în condițiile în care nivelul de predictibilitate scade, este dificil de dat pronosticuri despre viitor.

Principalele provocari imediate, în opinia presedintelui ARB:
– Riscul unei creșteri lente la nivel global
– Cererea externă moderată impune concentrarea pe cererea internă
– Perspectiva dobânzilor reale negative determină: descurajarea economisirii sub formă de depozite, relocarea resurselor către plasamente mai bine remunerate, impulsionarea consumului și creșterea așteptărilor privind randamentul capitalului investit, ce – ulteiror conduce spre creșterea încerederii și a apetitului pentru noi investiții.