Într-un articol în revista Der Spiegel, ministrul german a afirmat că nu este ''nu exclus'' ca exemplul Regatului Unit ''să facă şcoală'' în rândul altor ţări. 

''Cum ar reacţiona de exemplu Olanda, care este legată în mod tradiţional de Regatul Unit ?'', se întreabă Schaeuble, în contextul în care un studiu recent indica faptul că, în caz de Brexit, PIB-ul olandez va înregistra pierderi de 10 miliarde de euro până în 2030. 

Totuşi, dacă britanicii vor vota în favoarea ieşirii ţării lor din UE, Wolfgang Schauble este sigur că ''Europa va funcţiona şi fără Regatul Unit'', care nu va mai avea posibilitatea să dea înapoi. 

În caz de Brexit, Uniunea Europeană nu va putea răspunde propunând pur şi simplu o mai mare integrare'' pentru ţările membre rămase, consideră ministrul german, un european convins de mult timp.''Ar fi ceva stângaci, mulţi ar fi îndreptăţiţi să se întrebe dacă nu cumva noi, politicienii, n-am înţeles nimic până acum'', a afirmat Schaeuble. În opinia sa, chiar şi un vot favorabil pentru rămânerea Marii Britanii în UE trebuie considerat ''drept un avertisment şi un semnal de alarmă''. 

Wolfgang Schaeuble a avertizat că s-ar putea ca Marea Britanie să se confrunte cu consecinţe economice dacă părăseşte UE, având în vedere că ea este strâns interconectată cu ţările partenere. ''Ar fi un miracol dacă ieşirea Marii Britanii nu va avea nici un dezavantaj economic'', a declarat el. 

Un Brexit va avea, de asemenea, un impact negativ asupra ţărilor partenere, a mai spus Schaeuble, precizând că el şi omologii săi din zona euro vor face tot ce se poate pentru a reduce consecinţele: ''Ne pregătim pentru toate scenariile posibile pentru a limita pagubele''.