Financiar vorbind, Europa pare așezată pe un trend crescător relativ stabil, netulburat încă de perspectiva unui Brexit. Grecia și Ungaria sunt pe minus, în timp ce Polonia pierde și ea din avânt, din cauza contetului politic. Christopher Dembik, economist la Saxo Bank, vă propune o trecere analitică în revistă a performanțelor realizate de principalele economii ale Europei, însoțită de un infografic care plasează România printre performerele de top pe primul semestru 2016.

  1. Economia Belgiei a crescut cu 0,2% procente în primul trimestru din 2016 față de trimestrul anterior. PIB-ul a fost susținut în principal de cheltuielile gospodăriilor și de o creștere vertiginoasă a investițiilor private. Cu toate acestea, scăderea investițiilor publice (-1,5 procente) a avut un efect negativ asupra economiei.
  1. PIB-ul Bulgariei a crescut cu 0,7 procente în primul trimestru al acestui an în comparație cu cel anterior. Consumul final a fost principalul factor de creștere a economiei, având cea mai mare parte din PIB, în jur de 85,2%.
  1. PIB-ul Greciei este în continuare scăzut. A coborât cu 0,4% în primul trimestru în comparație cu ultimele trei luni ale lui 2015. Consumul privat a fost foarte slab din cauza măsurilor de austeritate implementate de guvern și a nesiguranței legate de concluzia revizuirii ajutorului financiar. Reducerea vertiginoasă în formarea capitalului brut fix și a cheltuielilor gospodăriilor a continuat să aibă un impact negativ semnificativ asupra creșterii.
  1. În primul trimestru al lui 2016, Germania și-a dublat rata de creștere a economiei la 0,7% față de 0,3% în ultimele trei luni ale anului trecut. Puternicul avânt al economiei germane este legat de o stimulare a consumului domestic ce a rezultat de pe urma politicii monetare expansioniste a BCE.
  1. La nivel de trimestru, PIB-ul Estoniei a rămas neschimbat. Investițiile au avut o contribuție pozitivă la creșterea economică spre deosebire de companiile de retail care au avut un ritm mai lent în martie.
  1. Economia Spaniei și-a continuat creșterea puternică în primul trimestru din 2016, ajungând la 0,8 procente. Acest avânt este consecința creării locurilor de muncă ce au întărit consumul privat și au stabilizat investițiile în bunuri de capital. Este important de observat faptul că impasul politic nu a avut un impact negativ real asupra creșterii.
  1. Economia Franței a avansat la 0,5% de la trimestru la trimestru în prima parte a lui 2016, în comparație cu o creștere la 0,3% în ultimele luni ale anului 2015. Redresarea economică este incontestabilă chiar dacă este încă fragilă. Este în principal datorată unei redresări puternice a consumului (+1,2% pe trimestru) și mai ales unei accelerări a cheltuielilor de investiții (+0,9% pe trimestru).
  1. PIB-ul Italiei în primul trimestru al anului 2016 a crescut ușor cu 0,3% față de trimestrul anterior. Factorii externi favorabili (politica monetară expansionistă a BCE, slăbirea euro și prețurile scăzute ale petrolului) sunt încă în vigoare, dar crește îngrijorarea legată de comerțul mondial care a avut un impact negativ asupra creșterii.  
  1. În primul trimestru din 2016, economia Ciprului a atins cea mai puternică creștere trimestrială pe un an la 0,9% în comparație cu 0,4 procente în ultimul trimestru din 2015. Toate sectoarele, inclusiv manufacturile, construcțiile, comerțul, hotelurile și restaurantele, transportul și activitățile tehnice au avut o creștere constantă.
  1. Economia Letoniei s-a estompat în primul trimestru al lui 2016. La nivel de trimestru, PIB-ul s-a redus cu 0,1%. Creșterea puternică în transporturi  și depozitare și avântul stabil în sectorul manufacturier au compensat o scădere foarte importantă în sectorul construcțiilor (-22%).
  1. Creșterea economică a Lituaniei s-a accelerat în primul trimestru din 2016, ajungând la 0,8 procente în comparație cu trimestrul anterior. Creșterea economică a fost determinată de puternicul consum domestic în ciuda provocărilor externe continue legate de situația economică din Rusia.
  1. Economia Ungariei a suferit cea mai mare scădere din ultimii patru ani în primul trimestru din 2016 (-0.8%). Diminuarea vertiginoasă a fost în mare parte legată de riscul politic și de o prăbușire a producției sectorului construcțiilor care a ajuns la -33,9% în martie.
  1. Economia Olandei și-a continuat creșterea constantă în primul trimestru al lui 2016 (+0,5 procente) datorită consumului puternic, investițiilor și exporturilor. Cu toate acestea, scăderea în extragerea gazelor naturale a avut un impact negativ asupra economiei.
  1. Economia Austriei a crescut la 0,4% pe trimestru în primele trei luni din 2016, mai mult decât în trimestrul anterior. Principalii factori de creștere ai economiei au fost cheltuielile private și investiția brută.
  1. Economia Poloniei a scăzut pentru prima dată din 2012 în primul trimestru din 2016 (-0,1%) ca o consecință a creșterii riscului politic în țară de la victoria Partidului lege și Justiție. Criza constituțională a Poloniei a îndepărtat investitorii străini, ceea ce a avut un impact negativ asupra creșterii.
  1. Economia Portugaliei a avansat 0,1% de la trimestru la trimestru în prima parte a lui 2016 datorită unei încetiniri în sectorul exporturilor și în investiții. Situația economică rămâne încă foarte fragilă în ciuda măsurilor economice implementate în ultimii ani pentru a îmbunătăți competitivitatea și a reduce datoria publică.
  1. PIB-ul României a crescut la 1,60% în primul trimestru al anului 2016 față de trimestrul anterior, datorită reducerii impozitelor și creșterilor salariale. Cererea domestică este în mod clar principalul factor ce a determinat creșterea, susținută de un impuls fiscal pozitiv și condiții financiare bune.
  1. Creșterea economiei Slovaciei a încetinit în primul trimestru din 2016 la 0,7% în comparație cu trimestrul anterior, dar rămâne pozitivă. Încetinirea moderată a fost în mare parte cauzată de finalizarea investițiilor finanțate din fonduri europene din perioada anterioară. 
  1. PIB-ul Finlandei a crescut la 0,40% în primul trimestru din 2016 față de trimestrul anterior mai ales datorită intensificării activităților din domeniul construcțiilor și consumului privat. Totuși, problemele industriilor orientate pe exporturi rămân o problemă pentru creșterea economică. 
  1. Economia Marii Britanii are parte de o încetinire în primul trimestru din 2016. Economia a crescut cu 0,4% în comparație cu 0,6 procente în ultimul trimestru din 2015. Creșterea a scăzut în toate sectoarele, inclusiv construcții, minerit și manufacturi, cu excepția serviciilor (+0,6%).