“Ministerul rus de Externe critică planul NATO de a instala echipamente militare suplimentare în state est-europene, inclusiv în România, exprimând speranţa că raţiunea va prevala pentru a nu se ajunge la "o confruntare militară" cu "consecinţe grave". Referitor la informaţiile privind suplimentarea capacităţilor militare în ţări est-europene precum România, Bulgaria, Letonia, Lituania, Estonia, Polonia şi Ungaria, "putem spune că ni se confirmă că Statele Unite şi aliaţii lor par să submineze principalele prevederi ale Tratatului fondator Rusia-NATO din anul 1997", precizează Ministerul rus de Externe. "Washingtonul prezină o serie de argumente pentru justificarea suplimentării capacităţilor, evocând necesitatea sporirii încrederii între aliaţii europeni în faţa aşa-numitei «ameninţări ruse». În realitate, atât Statele Unite, cât şi ţările europene sunt conştiente că «ameninţarea rusă» nu este altceva decât un simplu mit", adaugă diplomaţia de la Moscova, denunţând o "campanie de propagandă" a NATO care are rolul de a justifica ingerinţe occidentale în Ucraina. Criticând strategia SUA de suplimentare a capacităţilor militare în ţările de pe flancul estic al NATO, Ministerul rus de Externe exprimă speranţa că "raţiunea va prevala" şi că situaţia din Europa "nu va aluneca spre o confruntare militară cu consecinţe periculoase". Oficiali americani au declarat că Pentagonul intenţionează să staţioneze armament greu şi 5.000 de militari în câteva state est-europene, inclusive în România, în efortul de disuasiune a unei agresiuni ruse în Europa”, mai scrie The New York Times.

“Prim-ministrul grec Alexis Tsipras rămâne sfidător în privinţa cererilor creditorilor Atenei”, titrează The Wall Street Journal.

“Premierul grec Alexis Tsipras s-a exprimat luni sfidător referitor la cererile creditorilor țării sale, insistând că aceştia înmoaie tonul privind reducerea pensiilor, iar un oficial guvernamental a declarat că Atena este pregătită pentru a reveni la discuțiile în orice moment. Lipsa de progres în negocierile de salvare ridică temerile în privinţa datoriei Greciei și a unei posibile ieșiri din blocul monetar european. Cele două părți nu au reușit să elimine diferențele majore în privinţa unui pachet de reforme pe care Atena trebuie să le implementeze în schimbul ajutorului financiar de care are nevoie disperată, cu creditorii țării care fac pensiuni pentru tăierea pensiilor și implementarea unor reforme în legislaţia muncii.”

„Negocierile privind Grecia trebuie să ducă la un acord iminent, anunţă Banca Centrală Europeană”, citim în pagina electronică a publicaţiei The Guardian.

„Președintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi a avertizat că timpul se scurge rapid în privinţa rezolvării crizei datoriilor Greciei, iar piețele financiare s-au speriat în perspectiva unui default. Acţiunile au căzut la toate bursele europene, după cel mai recent eşec în discuțiile dintre Atena și creditorii săi au diminuat şi mai mult speranța încheierii unui acord la reuniunea miniștrilor de finanțe din zona euro, de joi de la Luxemburg. Draghi a declarat: "Avem nevoie de un acord solid și cuprinzător cu Grecia. Si avem nevoie de el foarte curând. "Remarcile sale au venit pe fondul statutului fragil al băncilor elene, în condiţiile în care ritmul de retrageri din depozite a crescut luni la 400 de milioane de euro.”

„Dezvăluiri: CIA a încălcat legislaţia privind experimentele pe fiinţele umană în timpul interogării suspecţilor de terorism”, mai scrie Guardian.

„CIA a încălcat regulile privind efectuarea de cercetări medicale pe fiinţe umane în timpul interogării suspecţilor de terorism după atacurile de la 11 septembrie 2001, relevă un document intern. Conform actului ce poartă numele de Ordinul 12333, adoptat în anul 1987 pe vremea preşedinţiei lui Ronald Reagan, serviciile secrete americane nu au dreptul să realizeze experimente medicale, cu excepţia celor prevăzute de către Departamentul Sănătăţii în “instrucţiunile privind practicile medicale umane şi responsabile”', iar subiecţii trebuie să-şi dea consimţământul scris pentru a participa la respectivele cercetări. Acel ordin a fost adoptat în urma dezvăluirii unor abuzuri, cum a fost proiectul MK Ultra, în cadrul căruia deţinuţilor cobai li s-au administrat, printre altele, doze mari din drogul LSD, fără ca ei să ştie. CIA a depăşit limitele acestui ordin, directorul George Tenet autorizând practicarea unor tehnici de interogatoriu recomandate de psihologii agenţiei, precum simularea înecului. De asemenea, Tenet ar fi solicitat medicilor angajaţi ai CIA să monitorizeze interogatoriile brutale, pentru a-i consilia pe agenţi în legătură cu rezistenţa fizică şi psihică a celor interogaţi, dar şi să reacţioneze la nevoie. Astfel s-a întâmplat în cazul lui Abu Zubaydah, primul suspect de terorism pe care a fost testată tehnica simulării înecului, el fiind resuscitat după ce şi-a pierdut cunoştinţa.”

“Alegeri primare în SUA: Jeb Bush vrea să fie candidatul cu cea mai mare creştere”, scrie Le Monde.

“Jeb Bush, fiul şi fratele ultimilor doi preşedinţi republicani ai Statelor Unite şi-a oficializat luni candidatura la alegerile primare prezidenţiale din 2016, în timpul unui discurs la Miami, Florida, afirmând că americanii merită mai mult decât un preşedinte democrat după opt ani, o referire directă la Barack Obama. "Sunt candidat la preşedinţia Statelor Unite", a declarat el în faţa simpatizanţilor, la mai mult de şase luni după ce şi-a confirmat interesul pentru Casa Albă. "Partidul instalat la Casa Albă este deja ocupat să planifice alegeri primare fără suspans, alegeri fără o schimbare", a estimat Jeb Bush, referindu-se la statutul de favorit al lui Hillary Clinton în alegerile primare democrate. "Voi şi cu mine ştim că America merită mai mult". Republicanul, în vârstă de 62 de ani, a revenit pe larg la bilanţul său de guvernator al marelui stat Florida, între 1999 şi 2007, o experienţă executivă prezentată ca cea mai bună pregătire pentru preşedinţia ţării. "Nu există niciun motiv să nu putem avea o creştere de 4% pe an. Şi acesta va fi obiectivul meu ca preşedinte: o creştere de 4% şi 19 milioane de locuri de muncă care vor rezulta", a declarat Jeb Bush.”

“Alegeri prezidenţiale în SUA: Bush Light”, citim în publicaţia germană Der Spiegel.

 “Unu, doi, trei: Jeb Bush vrea să-şi urmeze tatăl și fratele în funcţia de președinte al SUA în mod oficial. Dar în apariția sa de la Miami el nu poate apărea doar ca o moştenire sau mştenitor. Ce va face?”