Premierul roman Victor Ponta a demisionat, miercuri, astfel ca a dat startul unei perioade tensionate pe scena locală. Decizia vine in contextul unor proteste de mare amploare. Peste 23.000 de oameni au ieşit în stradă marţi seara în Bucuresti. Ei au cerut demisii la nivel inalt şi au blamat corupţia, care a condus, în opinia lor, la tragedia din clubul Colectiv din Capitală. Analiştii Stratfor amintesc ca Victor Ponta avea oricum o situaţie complicată, fiind acuzat, printer altele, de spalare de bani şi evaziune fiscală. "Ne asteptam ca demisia premierului sa linisteasca protestatarii, însă va dura ceva timp până cand scena politica şi capitalul se va stabiliza. Negocierile complexe pe tema formarii unui nou Guvern vor începe în curand; între timp, Romania va fi condusă de o administraţie interimară. Atât coaliţia de guvernare, de centru-stanga, cât şi opoziţia de centru-dreapta au şanse mari să dea un prim-ministru. Însă orcine va veni la conducerea Executivului, nu va rămâne în functie pentru mult timp, avand în vedere că urmeaza alegeri generale spre finalul anului 2016 sau mai devreme", scriu analistii Stratfor. Sursa citată menţionează că demisia premierului nu va altera traiectoria politicii externe a Romaniei. Analiştii Stratfor amintesc ca preşedintele Klaus Iohannis a prezidat miercuri un mini-summit al NATO. Aici au participat sefii urmatoarelor state: Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria, Lituania, Letonia si Estonia. În consecinţă, Bucureştiul e dispus să îşi întărească legăturile în cadrul UE, dar şi cu Alianta Nord-Atlantică. Totusi, e posibil ca demisia lui Ponta şi perioada electorală din 2016 să conducă la încetinirea progreselor înregistrate de Romania în anumite puncte-cheie, în special în ceea ce priveşte economia. Analistii Stratfor dau exemplu întarzierea iniţiativelor pentru atragerea de investitii străine şi suspendarea discutiilor cu Fondul Monetar International pentru încheierea unui nou acord. Sursa citată aminteşte criticile aduse de FMI, care şi-a exprimat îngrijorări legate de măsurile fiscale anunţate pentru anul viitor şi în legatură cu creşterile de salarii pentru angajaţii din aparatul bugetar, dar şi declaratia amabasadorului SUA la Bucuresti, care a îndemnat Romania să aduca îmbunătăţiri legislatiei pentru a putea atrage mai multe investiţii straine, se mai arată în analiza Stratfor.

“Volkswagen ar putea plăti amenzi de miliarde de euro în ultimul scandal al emisiilor de CO2”, scrie The Guardian, în pagina electronică.

“Compania Volkswagen ar putea plăti miliarde de euro guvernelor europene, după ce au fost găsite nereguli în nivelurile privind emisiile de dioxid de carbon ale maşinilor sale. Printre cele 800.000 de vehicule Volkswagen care depăşesc nivelul emisiilor de CO2, aproximativ 98.000 au un motor pe benzină, a declarat miercuri ministrul german al Transporturilor, Alexander Dobrindt. Grupul Volkswagen a recunoscut marţi că a subestimat consumul de combustibil şi nivelul emisiilor de dioxid de carbon pentru aproximativ 800.000 de maşini, mărcile VW, Seat, Skoda şi Audi, vândute în Europa. De asemenea, Volkswagen a recunoscut marţi că a găsit pentru prima dată indicii privind modificarea nivelului emisiilor şi la vehiculele echipate cu motoare pe benzină, extinzând un scandal care până acum se concentra pe motoarele diesel. “Printre vehiculele afectate, 98.000 sunt echipate cu motoare pe benzină”, a spus Alexander Dobrindt în cursul unei sesiuni de întrebări în Bundestag consacrată scandalului Volkswagen. VW, cel mai mare constructor auto european, face deja obiectul unor investigaţii în mai multe ţări, inclusiv în Germania, după ce în luna septembrie a recunoscut că a echipat 11 milioane de vehicule vândute la nivel mondial – dintre care 2,8 milioane în Germania – cu un soft care falsifică rezultatele testelor antipoluare ale motoarelor diesel. Portofoliul grupului Volkswagen este format din 12 mărci, printre care automobilele VW, Lamborghini, Skoda, Seat, Bentley, Audi şi Bugatti, dar şi camioanele MAN şi Scania.”

“Prăbuşirea avionului rusesc în Sinai: pentru Londra, varianta unei bombe la bord este foarte probabilă”, scrie Le Monde.

“La câteva zile după ce autoritățile ruse și egiptene au respins revendicările jihadiste, în prezent se conturează tot mai mult varianta unui atentat. Marea Britanie a estimat, miercuri, prin vocea ministrului său de Externe, Philip Hammond, că a fost "foarte probabil" că accidentul avionului rusesc în Sinai a fost provocat de un dispozitiv exploziv aflat la bordul aeronavei. Un purtator de cuvant al premierului britanic David Cameron a spus, de asemenea: "În lumina noilor informații, avem temeri că accidentul aviatic a fost provocat de un dispozitiv exploziv." Şi Statele Unite iau în calcul varianta unui atentat. „La originea prăbuşirii avionului rus în peninsula egipteană Sinai este foarte probabil să fie o bombă”, a afirmat miercuri un oficial american, citat de AFP: “A comite acest gen de atentat este ceva ce gruparea Statul Islamic caută să facă", a subliniat el. Ramura egipteană a ISIS a afirmat din nou miercuri într-un mesaj pe Twitter că se află la originea acestei catastrofe, fără să precizeze însă modul de operare. Avionul rus, un Airbus A321-200 al companiei ruse Kogalîmavia, cunoscută şi sub numele de Metrojet, s-a prăbuşit sâmbătă în Peninsula Sinai la 23 de minute după decolare. Toţi cei 217 pasageri aflaţi la bordul avionului, majoritatea originari din Sankt Petersburg şi şapte membri ai echipajului şi-au pierdut viaţa în această catastrofă aviatică. Pentru experţi, chiar şi un dispozitiv de dimensiuni reduse este suficient pentru a face o gaură în carlinga avionului, ducând la explozia acestuia din cauza depresurizării la mare altitudine.”

“Marea Britanie suspendă zborurile din Sinai, din cauza riscului de atentate”, titrează The New York Times.

“Guvernul de la Londra a suspendat zborurile companiilor aeriene britanice către staţiunea egipteană Sharm el-Sheikh. "Există temeri că prăbuşirea avionului a fost provocată de un dispozitiv exploziv", a declarat un purtător de cuvânt al premierului britanic David Cameron. Posturile americane de televiziune CNN şi NBC, citând de asemenea oficiali americani, au informat că prăbuşirea a fost cauzată de o bombă pusă la bordul avionului de jihadişti ai ISIS. "Sentimentul definitiv este că a fost vorba de un dispozitiv exploziv ascuns într-un bagaj sau undeva în avion", a declarat sub acoperirea anonimatului un oficial din cadrul serviciilor americane de informaţii, potrivit CNN.”

“Facebook atinge un maxim al tuturor timpurilor”, scrie portalul de ştiri Business Insider.

“Acvţiunile Facebook a atins un nivel record la câteva ore după ce compania a raportat câștiguri pe trimestrul 3, depăşind așteptările analiștilor. Iată cifrele cele mai importante: Venituri – 4,5 miliarde de dolari, faţă de prognozele specialiştilor de 4,37 miliarde de dolari, în crestere cu 41% de la an la an. Câştigul pe acţiune – 0.57 dolari faţă de estimărilor specialiştilor: 0,52 dolari. Compania a avut un număr de 1,55 miliarde de utilizatori activi lunar faţă de 1,52 miliarde cât era de așteptat.”