Grecia a amânat săptămâna trecută o plată care trebuia rambursată către FMI până la data de 5 iunie şi intenţionează să cumuleze într-o singură sumă toate tranşele în valoare de 1,7 miliarde de dolari care trebuie returnate Fondului în cursul lunii iunie.

'În sens strict, am avut deja ratarea unei plăţi către FMI vinerea trecută. Însă acesta nu constituie un eveniment de genul incapacitate de plată în ochii S&P', a spus Moritz Kraemer.

Grecia este presată de creditorii săi internaţionali să adopte un pachet de reforme în schimbul unor noi fonduri care să menţină Grecia pe linia de plutire. Moritz Kraemer este de părere că ar putea fi doar o chestiune de timp până când Grecia nu va mai putea rambursa sumele datorate deţinătorilor de obligaţiuni şi băncilor. Potrivit lui Kraemer, 'adevăratul termen limită' va fi în luna iulie când Grecia are de rambursat unele obligaţiuni pe care le deţine Banca Centrală Europeană. 'Dacă vor rata acea plată estimările mele sunt că va fi imposibil pentru BCE să continue să acorde lichiditate de urgenţă sistemului bancar din Grecia', a apreciat Moritz Kraemer.

Separat, Standard & Poor's Ratings Services a coborât, miercuri, ratingul Greciei până la "CCC" de la "CCC plus", subliniind că, în lipsa unui acord cu creditorii, Atena va intra în următoarele 12 luni în incapacitate de plată a datoriei.

Moritz Kraemer a apreciat că povara datoriei ar putea fi mult prea mare pentru Grecia fără o creştere economică sustenabilă. 'Nu mai există nimic cu care să poată fi plătite datoriile care ajung la maturitate în perioada următoare şi probabil nu există fonduri suficiente pentru plata pensionarilor şi funcţionarilor. Butoiul s-a golit', a spus Kraemer.

La începutul lunii mai autorităţile de la Atena au fost nevoite să recurgă la un fond de urgenţă pentru a putea plăti o tranşă de 750 de milioane de euro către FMI. În cursul lunii iunie Grecia trebuie să ramburseze FMI o sumă totală de 1,574 miliarde de euro, prima tranşă fiind de 300 de milioane de euro în data de 5 iunie.

SURSA: Agerpres