Dacă până acum șapte-opt ani, românii erau ahtiați după mâncarea adusă cu tonele din străinătate și căutau febril branduri renumite în străinătate, iată că, de ceva timp, gusturile lor se îndreaptă către cealaltă extremă: produsele românești. Această schimbare a dus, evident, și la o schimbare de strategie în rândul marilor retaileri. Kaufland, Lidl, REWE, Auchan, Carrefour, Profi sau Mega Image, cu toții au implementat proiecte centrate pe ”Produs în România”.

În timp ce valoarea produselor alimentare importate a fost 5 miliarde de euro în primele 10 luni ale anului trecut (dublu comparativ cu anul 2008), conform statisticilor, produsele românești nu reprezintă nici măcar un sfert din totalul consumat zilnic de români. Așadar, un record negativ. Și un paradox: 2017 a fost unul dintre cei mai buni ani agricoli în România şi, cu toate acestea, ţara noastră a stabilit cote-record cu produsele cumpărate din străinătate.

În toată această poveste, există și vești bune pentru producătorii locali: tot mai mulți retaileri urmăresc să aibă la raft cantități mai mari de mâncare românească. Pe de o parte, investesc în mărcile proprii, pe care le produc tot local (așadar, banii rulați rămân în țară), iar pe de alta vând direct mărci românești. Într-un fel, acest segment de ”Produs în România” le aduce un profit bunicel, anual.

”Produsele autohtone, prima opțiune”

”Încă de la început, produsele autohtone au fost prima noastră opțiune în politica de achiziții, astfel că suntem printre puținii retaileri care au peste 50% sortimente din România. În plus, 100% din produsele de panificație sunt produse în România. Totodată, am crescut la raft numărul lactatelor produse aici cu peste 50% în ultimii trei ani”, a declarat, pentru Capital, Valer Hancaș, director de Comunicare și Corporate Affairs, Kaufland România. Acesta a mai spus că, la sortimentul de ouă, peste 90% înseamnă ”Produs în România”, în timp ce mierea depășește 60%. Mai mult, acest retailer a demarat primul program care crește prezența cărnii de porc din România în comerțul modern, urmărind să ajungă la peste 60% sortiment local.

 

Marca proprie este o parte importantă a strategiei noastre de business. Recent, am lansat și prima marcă a companiei, realizată în exclusivitate cu producătorii locali: gama K-Vreau din România. Există potențial de dezvoltare pe anumite segmente de marcă proprie și luăm în considerare noutăți în viitor”, a mai spus Valer Hancaș. Față de anul trecut, potrivit lui, segmentul de marcă proprie a înregistrat o creștere, însă ponderea se încadrează în tendințele de evoluție ale mărcilor private la nivel național.

Potrivit Institutului Național de Statistică (INS), cea mai mare cantitate de produse din import, consumate de români, anul trecut, este reprezentată de carne. Practic, valoarea cărnii de porc din import (capitol la care se spune că suntem deficitari) a depășit 621 milioane de euro în primele zece luni din 2017, cu 18,3% mai mult decât în aceeași perioadă din 2016. Iar cel mai mult am importat din Ungaria și Germania.

”50 de mărci private în portofoliu”

Și reprezentanții Rewe, care deţin în România lanţul de magazine de comerţ modern Penny Market, au declarat pentru Capital că obiectivul companiei este, anul acesta, dincolo de continuarea extinderii, atingerea unei ponderi de 70% a produselor româneşti în totalul mărfurilor comercializate. ”Acum, ponderea este de peste 50% si include peste 50 de mărci private în portofoliu, printre cele mai importante fiind Boni pe segmentul lactatelor, Casa Gustului sau Penny Punct. Per ansamblu, toate mărcile proprii contribuie cu 28-30% la businessul nostru”, au punctat ei. Retailerul a lansat chiar o marcă proprie de bere cu 100% ingrediente românești.

Un alt mare retailer, Lidl, a dus campanii prin care a promovat produse locale, un exemplu fiind ”Pelteaua de gutui a Eugeniei”, primul produs din gama ”Cămara Noastră”, realizat după o rețetă 100% românească. „Cămara Noastră este o gamă care le oferă românilor prilejul să guste rețete autentice dintre cele mai variate, de la cele mai cunoscute, gătite în toată țara, până la delicii regionale, știute doar de localnici”, a spus Cristina Hanganu, director de Comunicare și CSR, Lidl România.

Într-un fel, s-ar putea spune că anii care au urmat crizei economice i-au făcut pe români să revină la produsele locale, să se familiarizeze cu mărcile proprii din supermarketuri, care, desigur, au un preț mai mic.