Importatorul de băuturi fine Cezar Filip a deţinut restaurantul Ginger de pe Calea Griviţei din Bucureşti, până pe 31 decembrie 2015, când a renunţat la această activitate.

"Din cauza legii anti-fumat am închis restaurantul. Nu a fost acesta singurul motiv care m-a determinat să iau decizia, dar oricum unul dintre cele mai importante", a declarat Filip, pentru Capital.ro.

"Într-o ţară unde legislaţia este doar represivă şi nu stimulează creativitatea, aşa se întâmplă, afacerile mor. De exemplu, dacă venea un control şi găsea un ospătar cu 10 lei în buzunar, ne sancţiona pentru acei 10 lei", a adăugat întreprinzătorul.

Potrivit acestuia, restaurantul Ginger realiza venituri de 700.000-800.000 de lei pe an. Clădirea unde a funcţionat localul se află în proprietatea lui Cezar Filip.

"Când voi avea chef să fac o petrecere cu prietenii, îi voi chema în fostul restaurant şi cine vrea să fumeze, fumează. Acum e proprietatea mea, nu mai poate fi considerat spaţiu public", a menţionat Cezar Filip.

Nota de plată ar putea scădea pentru 6-12 luni

La rândul său, Cătălin Mahu, proprietarul lanţului de restaurante La Mama, nu exclude un recul al încasărilor, cel puţin pe termen scurt.

"Statisticile din celelalte ţări UE care au adoptat o astfel de lege arată că după intrarea în vigoare a actului normativ, nota de plată scade pentru o perioadă cuprinsă între 6 şi 12 luni. Aceasta deoarece clienţii care nu se pot obişnui de la început cu restricţia îşi răresc vizitele la restaurant", a declarat Mahu.

"România s-a dovedit de multe ori o ţară atipică, deci ne putem aştepta ca o astfel de reacţie să nu apară, ori să se manifeste pentru un alt interval de timp, de exemplu 3 luni. Legea urmează să fie promulgată în primăvară, când deja se poate fuma la terase, astfel că acea perioadă critică ar putea lua sfârşit în toamna sau iarna viitoare şi până atunci interdicţia va fi asimilată. Nu ne-am făcut o estimare de pierdere ori de scădere a vânzărilor, vom respecta legea la fel ca toată lumea şi aşteptăm să vedem efectele", a mai spus proprietarul brandului La Mama.

Legea antifumat este constituțională

Proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului a fost adoptat marţi de plenul Camerei Deputaţilor.

Actul normativ a fost aprobat cu 164 de voturi pentru, 20 împotrivă şi 26 abţineri. Proiectul prevede interzicerea completă a fumatului în toate spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă şi în locurile de joacă pentru copii, inscripţionarea pachetelor cu produse din tutun, desfăşurarea de campanii de informare şi educare a populaţiei, informarea consumatorilor cu privire la produsele din tutun pe care urmează să le achiziţioneze, indicarea în produsele finale a conţinutului de gudron, nicotină şi monoxid de carbon.

Camera Deputaţilor a adoptat proiectul în decembrie

Camera Deputaților a adoptat pe 15 decembrie proiectul de lege care prevede interzicerea fumatului în toate spațiile închise, acest for fiind decizional, iar legea merge la promulgare.

Propunerea legislativă, care datează din 2011, a fost modificată prin mai multe amendamente pe 16 noiembrie inițiate de deputat PSD Aurelia Cristea. Cel mai important amendament se referă la definirea spațiului public inchis, care conduce practic la interzicerea fumatului în aproape toate spațiile publice închise.

Practic, potrivit acestui proiect, singurul loc unde se vor amenaja acele "cuști" speciale pentru fumători este zona de tranzit din aeroport, și singurele spații publice închise unde se permite fumatul sunt penitenciarele de maximă siguranţă.