Că școala de medicină din România este una renumită, o știm déjà: în fiecare an, un nou val de medici străini termină rezidenţiatul. Mai rămâne să legăm și mai strâns informația asta cu pacienții din Vest care vin la noi să se trateze și, luându-le așa, împreună, conturăm și mai vizibil imaginea pieței de turismu medical.

Rezumând în câteva cuvinte, acest concept oferă beneficii reale străinilor care doresc să profite de un serviciu ”doi în unu”: ”să se trateze și.. să se distreze”. Sau, altfel spus, ”o vacanță frumoasă în țara noastră și soluționarea problemelor medicale”, în același timp.

”Costurile sunt foarte eficiente, actul medical de asemenea. Pentru serviciile stomatologice, dacă facem o comparație între prețurile din America sau Marea Britanie și cele din România, pentru un implant dentar vom observa că numerele rămân aceleași, însă diferă moneda. Dacă la noi un implant costă, de exemplu de la 1.500 de lei, la ei costă de la 1.500 de dolari sau lire”, punctează Răzvan Boberis, doctor stomatolog Clinica 32.

Exemplul nu a fost luat la întâmplare: problemele medicale dentare sunt cele mai căutate, o analiză a agenției Today’s, dată publicității anul trecut, demonstrează că apropierile de cuvinte ”implant dentar”, ”aparat dentar” sau ”clinică stomatologică București” sunt cele mai căutate pe internet de către românii care trăiesc în Marea Britanie, Spania sau Italia. Ca o paranteză, o tendință interesantă a observat agenția și pentru costurile de publicitate privind afișarea unor astfel de reclame pe Google, care sunt de trei-patru ori mai mari comparativ cu alte industrii.

Cele mai dese căutări pe internet

Și tot pe internet, în general, căutările efectuate de străini arată un interes de comparare a preţurilor din Marea Britanie, Franţa sau Germania cu cele din Polonia, Cehia, Ungaria sau România. De exemplu, în Marea Britanie, costurile pentru chirurgia bariatrică (operaţii pentru obezitate, micşorarea stomacului) încep de la 10.000 de euro, pe când în România aceste proceduri pot fi de două ori mai ieftine, potrivit Today’s.

Interesant este că nu doar românii, ci şi europenii din Vest aleg să meargă în alte ţări pentru diverse proceduri medicale, căutând detalii despre costurile pentru anumite servicii de acest tip din Europa de Est, precum operaţiile estetice sau problemele stomatologice. Cu alte cuvinte, clinicile private din această regiune ofere condiţii la fel de bune, dar la preţuri mult mai mici decât cele locale, motiv pentru care foarte multe tratamente sunt selectate aici. Iar dacă străinii pun la punct și o vacanță, atunci costurile pot ajunge la 3.500 – 4.500 de euro, cumulat cu intervențiile medicale pe care doresc să le realizeze. Din datele analiștilor din piață reiese că valoarea medie a unei cheltuieli cu servicii medicale în România este de 4.000 de euro.

Pe de altă parte, un român stabilit în străinătate cheltuie pentru servicii medicale mai mult 6.000 de euro, din cauza problemelor medicale. Grosso modo, în România, piaţa turismului medical depășește astăzi 400 milioane de euro, valoare care ar putea să crească rapid dacă atât reprezentanții sistemului public, cât şi cei din domeniul privat s-ar implica mai mult în dezvoltarea infrastructurii şi în promovare.