”Asigurarea de răspundere civilă faţă de terţi ar trebui să fie obligatorie în cazul cluburilor şi restaurantelor, care să acopere toate daunele pe care le poate produce unui terţ, de la vătămare corporală, intoxicaţii cu produsele consumate, în cazul producerii unui cutremur sau incendiu, iar suma asigurată să fie stabilită, în praguri, în funcţie de numărul de locuri disponibile în localul respectiv”, a subliniat preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Intermediere şi Consultanţă în Asigurări din România (UNSICAR), Bogdan Andriescu.

Potrivit acestuia, în prezent, prima de asigurare în cazul asigurării de răspundere civilă faţă de terţi se stabileşte în funcţie de suma asigurată pe care o alege clubul. 'Nefiind o limită admisă, fiecare poate să aleagă ce sumă doreşte. Calculul se face în funcţie de suma asigurată şi de cifra de afaceri a clubului, pentru că acolo se reflectă câţi clienţi are localul respectiv. Cu cât cifra de afaceri este mai mare, înseamnă că sunt mai mulţi clienţi, iar riscul creşte proporţional cu numărul de clienţi', a spus preşedintele UNSICAR.

Acesta a subliniat că, la o sumă asigurată de până la 1 milion de euro, prima ar fi de 1.000 – 2.000 de euro pe an. ”În cazul clubului Colectiv, suma asigurată ar fi trebuit să fie de cel puţin 5-10 milioane euro, cu o primă anuală de aproximativ 3.000-4.000 euro. Nu am informaţii că acest club ar fi fost asigurat. În opinia mea, după cum s-au desfăşurat lucrurile, este greu de crezut că şi-ar fi făcut vreo asigurare. Destul de puţine cluburi încheie o asigurare de răspundere civilă faţă de terţi. Nu avem o statistică, însă foarte puţine cluburi se asigură. În cel mai bun caz îşi asigură proprietatea, nu şi răspunderea faţă de terţi”, a subliniat Andriescu.

Preşedintele UNSICAR susţine că autorizaţia de la pompieri se cere în unele cazuri atunci când se încheie o poliţă de asigurare. Totodată, i se face inspecţie de risc, iar dacă se constată că riscul este mare, creşte prima sau chiar nu se încheie asigurarea. Bogdan Andriescu a subliniat că suma asigurată este o despăgubire pe care o plăteşte societatea de asigurare. ”Dacă o instanţă hotărăşte că trebuie plătită ca despăgubire suma de 5 milioane de euro, iar poliţa are limita de un milion, plăteşte asigurătorul 1 milion de euro, cât reprezintă suma asigurată, iar restul, până la 5 milioane de euro, trebuie achitat de proprietar. În cele mai multe cazuri nu au de unde să plătească. De aceea, asigurarea de răspundere civilă faţă de terţi ar trebui să fie obligatorie”, a mai spus Andriescu. (Sursa: Agerpres)