"Astăzi, în prima parte a întâlnirii, am discutat despre planul de acţiuni sectoriale pe care am promis că îl vom elabora la discuţiile pe care le-am avut în Parlament în perioada audierilor şi apoi a votului din plen. Acest plan de acţiuni sectoriale pe fiecare domeniu în parte ar urma să fie finalizat şi depus la Parlament odată cu bugetul. Sigur, nu va fi depus ca un act normativ, ci va însoţi bugetul, pentru că acest plan de acţiuni sectoriale va fi legat în mare parte şi de buget. E ceea ce ne propunem noi să facem în anul care vine pe fiecare domeniu în parte. Am solicitat fiecărui ministru să identifice ceea ce e obligatoriu să fie făcut în perioada următoare, pentru că avem anumite angajamente, anumite obligaţii legislative de implementat sau anumite condiţionalităţi în unele sectoare, condiţionalităţi legate şi de fondurile europene", a spus Cioloş. 

El a afirmat că a doua categorie de decizii discutate sâmbătă la întâlnirea informală s-a referit la proiectele începute. 
"Apoi o a doua categorie de decizii – ce anume continuăm din proiectele începute acolo unde există legislaţie adoptată sau sunt proiecte care au fost finalizate şi ar urma acum să fie implementate, să vedem ce anume ne putem asuma şi în al treilea rând ce proiecte noi aplicăm, care decurg din programul de guvernare pe care ni l-am propus pentru anul care vine", a precizat premierul. 

Potrivit şefului Guvernului, în partea a doua a întâlnirii informale au fost abordate teme prioritare pentru anul viitor – dezvoltarea economică, reforma administraţiei şi România în Uniunea Europeană. 

"Apoi, în partea a doua, am discutat despre trei teme prioritare de lucru pe care ni le propunem pentru anul care vine. Trei teme de orientare, să spun, care sunt multisectoriale, pe trei domenii mari şi aici am sugerat membrilor Guvernului să lucrăm, pe de o parte, pe o temă privind dezvoltarea economică, pe o a doua temă privind reforma administraţiei, prin creşterea performanţei, a transparenţei şi, în consecinţă, o depolitizare şi o profesionalizare a administraţiei, dar o depolitizare în urma acestei reforme şi a acestei profesionalizări. O a treia temă – România în UE, ce aşteptăm noi ca stat membru UE şi ce aducem noi UE, mai ales în acest context în care vedeţi că sunt din ce în ce mai mult discuţii legate chiar de evoluţia organizării UE şi cu atât mai mult cu cât România în al doilea semestru din anul 2019 va asigura preşedinţia Consiliului UE", a explicat premierul. 

Dacian Cioloş a precizat că pe cele trei teme urmează să fie constituite grupuri de lucru conduse de un membru al Guvernului, urmând să se discute cu diferiţi actori care au "ceva de spus" în aceste domenii. El a anunţat că responsabilul grupului pe dezvoltare economică va fi vicepremierul Costin Borc. 

Prim-ministrul a precizat totodată că a convenit cu miniştri de resort să existe un plan de acţiune detaliat pe probleme de securitate naţională şi siguranţa cetăţenilor. 

"Vreau să vă mai spun că, în contextul situaţiei actuale, am convenit cu miniştrii de resort să existe un plan de acţiune detaliat şi pe chestiuni legate de securitate şi siguranţa cetăţenilor şi vreau să precizez clar: nu există semne că ar putea fi probleme sau riscuri în România în momentul de faţă, dar e bine să fim pregătiţi şi, în urma discuţiilor care au avut loc zilele trecute la Consiliul Justiţie şi Afaceri Interne şi în contextul actual tensionat, e bine să fim pregătiţi", a subliniat şeful Guvernului.