CITEŞTE ŞI

Sănătate

Motivul pentru care nu vom putea cumpăra medicamente ieftine

Autor: |

România se confruntă cu o problemă acută în ceea ce priveşte disponibiliatea medicamentelor eliberate cu prescripţie medicală. În ultimii trei ani, circa 2.000 de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut de pe piaţa din România. În prezent, circa 858 sunt în pericol de a nu mai fi produse pe piaţa locală. Doar în 2015, circa 260 de medicamente au dispărut din România.

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că volumul medicamentelor pe bază de reţetă eliberate de farmacii către pacienţi în România a scăzut în trimestrul 4 al anului 2015 cu 7,1% comparativ cu trimestrul 4 al anului 2014, depăşind pragul de alertă pentru disponibilitatea acestui tip de tratamente.

Coroborând datele din Pharma & Hospital Report cu informaţiile de la companiile producătoare, membre ARPIM sau APMGR, precum şi cu sondajul efectuat printre farmaciile-client ale Cegedim Rx a fost realizat prima analiză din România privind disponibilitatea medicamentelor Rx (eliberat cu prescripţie medicală) la începutul anului 2016.

Chiar dacă această problemă merită o cercetare mai exhaustivă, considerăm rezultatele relevante, iar dacă situaţia o va impune, vom relua cercetarea la un nivel detaliat.

Aceste rezultate sunt îngrijorătoare, fiind pentru prima dată când România se confruntă cu o problemă de disponibilitate a medicamentelor Rx după anul 2000. Cu 40 de grupe terapeutice ATC3 şi peste 200 de molecule (DCI sau combinaţii) la risc, în condiţiile în care evoluţia normală este de 10-20 molecule intrate sau ieşite din piaţă pe an, întregul randament al îngrijirilor de sănătate este pus la grea încercare.

La nivel comercial, constatăm că sunt peste 800 de denumiri de medicamente (aproximativ o treime din toate denumirile existente) la risc, numărul produselor (cu formă farmaceutică, concentraţie, producător şi ambalaj) fiind semnificativ mai mare. Cele 146 de denumiri semnalate de farmacii sau companiile producătoare se înscriu în general în una din cele 3 categorii de scăderi evaluate (-25/-50%, -50/-75%, -75/-100%). Circa 260 de medicamente au dispărut în 2015.

Soluţia pentru a opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă: introducerea unui calcul diferenţiat al taxei clawback

Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), organism reprezentativ al companiilor producătoare de medicamente generice din România, face un apel către Parlamentul României pentru aprobarea introducerii unui calcul diferenţiat al taxei clawback, o măsura care ar putea scoate din criză industria farmaceutică locală şi opri dispariţia medicamentelor ieftine de pe piaţă.

„În acest moment, depinde doar de parlamentari şi de oamenii politici să oprească declinul industriei farmaceutice locale şi să se asigure că pacienţii îşi găsesc medicamentele de zi cu zi în farmacii. Trebuie să subliniem că introducerea calcului diferenţiat al taxei clawback nu are niciun efect asupra bugetului de stat, dimpotrivă, el va avea efecte pozitive, pentru că medicamentele ieftine vor rămâne pe piaţă şi nu vor fi înlocuite de alternative mai scumpe” a declarat Dragoş Damian, Preşedintele APMGR.

Companiile membre ale APMGR,  în majoritatea lor companii cu investiţii industriale semnificative în România, atrag atenţia că s-a ajuns într-o situaţie critică, atât în ceea ce priveşte accesul pacienţilor la medicamente ieftine, cât şi în ceea ce priveşte supravieţuirea industriei locale producătoare de medicamente cu prescripţie. În acest context, APMGR subliniază că în România se produc exclusiv medicamente generice, fabricile companiilor membre APMGR asigurând peste 8.000 de locuri de muncă directe şi 15.000 de locuri de muncă in industriile conexe.

APMGR anunţă că din cauza cadrului fiscal şi a politicii de preţuri complet nefavorabilă industriei producătoare de medicamente generice, mii de medicamente cu preţuri accesibile au dispărut de pe piaţă, iar linii întregi de producţie de medicamente cu prescripţie au fost închise.

Conform rezultatelor studiului Pharma & Hospital Report, Cegedim estimează că valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România a atins nivelul de 2,86 miliarde lei la preţ de distribuţie în trimestrul 4 al anului 2015, în scădere cu 14,3% comparativ cu trimestrul 4 al anului 2014.

"Reducerea preţurilor aplicată la 1 iulie pentru medicamentele pe bază de prescripţie a determinat o scădere semnificativă a acestui segment în farmacii (-20,8% în valoare pentru -7,1% în volum pentru trim. 4 2015), care este cel mai important din piaţă, atât ca valoare, cât şi ca importanţă terapeutică. În general, la medicamentele Rx (medicamente care se eliberează numai cu prescripţie medicală) o scădere mai mare de -5% în unităţi este un prag de alertă pentru disponibilitatea tratamentului. Multe medicamente pe reţetă nu se mai găsesc sau se găsesc cu dificultate, apelăm pe această cale la autorităţi să se mobilizeze pentru redresarea situaţiei." a declarat Petru Crăciun, director general Cegedim.

Lista medicamentelor care s-ar putea să nu mai fie produse în România

 • ceftriaxonum –infecţii severe de spital din 6 producători în 2014 a rămas un singur producator în 2015
 • docetaxelum –cancer din 7 producători în 2014 au rămas 3 producători în 2015
 • oxaliplatinum –cancer din 7 producători în 2014 au rămas 2 producători în 2015
 • meropenem –infectii severe de spital din 6 producători în 2014 au rămas 1-2 producători în 2015
 • gemcitabinum –cancerdin 6 producători în 2014 au rămas 2-3 producători in 2015
 • levocetirizinum –sistem nervos central din 5 producători in 2014 au rămas 2 producători în 2015
 • vancomycinum –infecţii severe de spital din 3 producători în 2014 a rămas un singur producător in 2015
 • levodopum +benserazidum –sistem nervos central din 3 producători în 2014 , zero în 2015 ( ex: Madopar )
 • piperacillinum+tazobactanum –infecţii severe de spital din 4 producători în 2014 la un singur producător în 2015
 • valsartanum –boli cardiovasculare din 9 producători în 2014 au rămas 2 producători în 2015
 • midazolam –medicament esential în ATI, niciun producător
 • digoxin –medicament esenţial în crizele cardiace, niciun producător

Piaţa totală

Valoarea totală a medicamentelor eliberate către pacienţi în trimestrul 4 din 2015 s-a ridicat la 2,86 miliarde lei, în scădere cu 14,3% faţă de trimestrul 4 din 2014. Medicamentele pe bază de reţetă (Rx) din farmacii au atins o valoare de 1,86 miliarde lei, în scădere cu 20,8%. Medicamentele fără prescripţie (OTC) au atins o valoare de 0,63 miliarde lei, în creştere cu 7,3%, iar segmentul de spital a atins 0,37 miliarde lei, în scădere cu 8,5% faţă de trimestrul 4 din anul precedent.

Comparativ cu evoluţiile din ultimele 5 trimestre, în trimestrul 4 2015 se remarcă o tendinţă de scădere mai accentuată prin rate de creştere negative, atât în unităţi (-6,3%) cât şi în valoare, în lei (-14,3%) sau în euro (-14,8%).

La nivelul ultimelor 12 luni valoarea totală a pieţei a fost de 11,7 miliarde lei, în scădere cu 4,7% faţă de perioada corespunzătoare a anului precedent (ianuarie - decembrie 2014).

Pe segmente, ratele de creştere în RON au fost de -10,5% pentru Rx în farmacii, 14,9% pentru OTC şi 2,7% pentru spitale.

În privinţa evoluţiei principalelor grupe terapeutice, în ultimele 12 luni se evidenţiază creşteri în volum peste media pieţei în cazul medicamentelor pentru sistemul respirator (3,7%), sistemul digestiv şi metabolism (3,0%) şi pentru anti-neoplazice şi imunomodulatoare (1,5%); în valoare, creşterea medicamentelor pentru sistemul respirator (6,8%), pentru sistemul digestiv şi metabolism (3,7%), sânge si organe hematopoietice (0,4%) şi pentru anti-infecţioase sistemice este superioară celorlalte grupe.

Ce afaceri au obţinut, în 2015, cele mai importante companii din domeniu

Componenţa principalelor 3 corporaţii din punct de vedere al valorii pentru ultimele 12 luni se modifică prin rocada dintre Novartis (inclusiv Sandoz), locul 2 cu vânzări de 643,3 mil. lei şi Hoffmann La Roche, locul 3 cu vânzări de 611,0 mil. lei, pe primul loc rămânând Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 836,4 mil. Lei.

Topul primilor 10 jucători este completat de Servier (inclusiv Egis) cu 598,6 mil. lei, Pfizer (531,3 mil. lei), Sun Pharma (inclusiv Terapia, cu 515,7 mil. lei), GlaxoSmithKline (500,5 mil. lei), AstraZeneca (429,3 mil. lei), Merck & Co (354,7 mil. lei) şi Krka (328,0 mil. lei).

În volume, componenţa principalelor 10 corporaţii pentru ultimele 12 luni nu se modifică în comparaţie cu trimestrul anterior, pe primul loc fiind Sanofi (inclusiv Zentiva) cu 60,4 mil. unităţi, urmată de Sun Pharma (inclusiv Terapia) cu vânzări de 45,9 mil. unităţi şi Servier (inclusiv Egis) cu 30,5 mil. unităţi.

Topul primilor 10 jucători este completat de Antibiotice cu 29,6 mil. unităţi, Alvogen (inclusiv Labormed) (29,3 mil. unităţi), Novartis (inclusiv Sandoz) cu 25,4 mil. unităţi, GlaxoSmithKline (24,5 mil. unităţi), Krka (23,9 mil. unităţi), Biofarm (20,2 mil. unităţi) şi Gedeon Richter (19,1 mil. unităţi).

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
 • Prin formularul de la finalul articolelor.
 • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DCNews

Agrointeligenta

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
 • Prin formularul de la finalul articolelor.
 • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

FACEBOOK
evz.ro
Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii
loading...