Patronul companiei aeriene Ryanair, Michael O’Leary, a şocat lumea întreagă declarând că îi este mai frică de taxele impuse de Marea Britanie decât de gripa porcină. „Nu ma aştept la o scădere a traficului de pasageri în vara asta din cauza gripei. Oamenii nu mor de gripă, mor de alte boli”, susţine O’Leary.

 

Marea Britanie este ţara cu cele mai multe cazuri de gripă nouă, peste 55.000 de oameni diagnosticaţi şi 29 de decese până în prezent.

 

O’Leary a anunţat că Ryanair îşi va reduce cu 30% numărul de zboruri săptămânale de pe Stansted, lângă Londra, principalul nod de trafic pentru avioanele companiei. Explicaţia nu constă în riscurile gripei, care ar putea speria tursitii, ci în taxele impuse de britanici, care au ajuns la 11 lire sterline/călător, impusă de guvern, la care se adaugă încă 15 lire sterline/călător, taxa impusă de proprietarul aeroportului, BAA.

 

„Aşa sunt britanicii. În loc să îi facă pe turişti să se simtă cât mai bine, ei îi taxează cât mai mult”, a declarat O’Leary, care a subliniat că sunt şanse mari să îşi mute cele 16 avioane de pe Stansted în Belgia, Olanda, Grecia sau Spania, numai să scape de taxe.