Deținuți intrați în greva foamei, ca protest față de condițiile inumane de detenție. Mii de salariați ieșiți în stradă, care vor condiții de muncă mai bune și lefuri majorate. O scurtă sinteză a principalelor subiecte din România de astăzi.

Parcă nu ne aflăm în secolul XXI, ci cu câteva sute sau chiar două mii de ani în urmă. E foarte greu de identificat un punct comun al acestor evenimente din ultimele zile, dar, cu siguranță, am putea vorbi de indolență, nepăsare sau chiar neglijență în serviciu. Cum altfel am putea explica situația de la Spitalul de Arși din Capitală? Cazul Colectiv a scos la iveală multe nereguli ale sectorului, dar în loc să fie luate măsuri concrete de însănătoșire, în continuare sistemul medical este tratat cu perfuzii.

De multe ori, acestea se dovedesc periculoase. Abia acum se ia în calcul închiderea acestei unități spitalicești, și nu după vreo analiză amănunțită ci ad-hoc după ce echipa de la Gazeta Sporturilor a difuzat un filmuleț primit de la un medic al Spitalului. Imaginile sunt îngrozitoare și arată exact cât de bolnav este sistemul medical din România. Cum s-a ajuns aici? Mesajul unui cititor al site-ului tolo.ro explică în doar câteva cuvinte situația dezastruoasă a sectorului: „doctori nepăsători, asistente cu figuri de primadone, infirmiere care-și fac treaba doar dacă introduci bancnote“. Oricât de plastic ar suna, „descrierea personalului din spitalele românești ar fi: doctorii se cred dumnezei, asistentele se cred doctori, iar infirmierele, asistente. Cât despre pacienți, ei greșesc cel mai grav: se cred în siguranță“. Vă las pe voi să trageți concluziile, eu aș dori doar să vă atrag atenția asupra altor evenimente care nu trebuie ignorate.

Deținuții se răzvrătesc în penitenciare. Este dreptul lor, așa cum și funcționarii publici sau personalul medical au ales să iasă în stradă, amenințând cu grevă pe termen nelimitat. Și în prima situație, și în a doua tehnocrații trebuie să găsească soluții. Este adevărat că pușcăriașii au ajuns acolo pentru ilegalități, furturi, crime sau alte probleme, dar nu-i poți ignora. Ei au nevoie de o reinserție socială, iar pentru asta e nevoie de investiții.

De investiții este nevoie și în sănătate, în educație, infrastructură etc. Iar asta înseamnă că tehnocrații trebuie să prioritizeze investițiile. Sper doar ca funcționarii de la Finanțe să realizeze calculele corect, nu așa cum au făcut-o doamnele de la Primăria Dumbrăvița din județul Timiș, care au defilat mândre cu pancarte. O imagine prezentată de portalul pentrutimisoara.ro a făcut furori pe rețelele de socializare, întrucât calculul doamnei „a dat cu virgulă“.

La cei 37 de angajați ai primăriei și la o populație de 10.000 de locuitori, numărul de persoane care îi revine unui funcționar este de 270 și nu de 370, așa cum era scris pe pancartă. Dacă acesta este nivelul funcționarilor publici, atunci nu ar trebui să ne mire de ce suntem cu câteva sute de ani în urmă.

CIPRIAN MAILAT,
redactor-sef Capital