Oferta depusă de Expert Proiect 2002 SRL a fost declarată câştigătoare de CNADNR la licitaţia organizată pentru “elaborarea documentaţiei SPF (studiu de prefezabilitate – n.r.) aferentă obiectului de investiţii: Autostrada Sudului”, a anunţat astăzi Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR).
“Contractul urmează să fie semnat după finalizarea perioadei de depunere a eventualelor contestaţii”, se arată în anunţul companiei.

Valoarea contractului este de 781.851 de lei, fără TVA, durata fiind de şase luni.

 "Autostrada Sudului" este un proiect mai vechi, încă de acum trei ani ministrul de atunci Radu Berceanu preciza că CNADNR ar trebui să pregătească studiile pentru o astfel de autostradă, care să lege Craiova de Bucureşti.
Autostrada ar putea trece prin şapte judeţe: Ilfov, Teleorman, Olt, Dolj, Mehedinţi, Caraş Severin şi Timiş.
În anunţul postat de CNADNR se preciza că "În prezent, circulaţia se realizează pe DN6, care a devenit o rută extrem de utilizată cu un trafic foarte ridicat. Construirea Autostrăzii Sudului va conduce la decongestionarea traficului pe DN6 şi va realiza un nou culoar de circulaţie prin zona de sud, ce va lega partea sud-estică a ţării cu partea de vest, respectiv cu Culoarul IV Pan European, aflat în curs de execuţie”.  Astfel, noua autostradă va crea o legătură cu viitorul pod peste Dunăre de la Calafat.
Traseul Autostrăzii Sudului nu este clar definit, în lucru fiind mai multe trasee. Câştigătorul licitaţiei pentru elaborarea studiului de prefezabilitate va trebui să recomande un "scenariu optim", precum şi "avantajele scenariului recomandat".
Autostrada Sudului, folosită în campania electorală
Liderul PSD Liviu Dragnea s-a folosit intens de promovarea acestui proiect, ştiut fiind faptul că românilor li se pot promite multe în plină campanie electorală. În noiembrie, cu ocazia lansării candidaţilor USL din Teleorman, secretarul general al PSD i-a mulţumit premierului Victor Ponta că va începe construcţia acestui proiect.
"Aici, pe această scenă, primul-ministru, un om de cuvânt, prietenul meu, camaradul meu, a răspuns la o întrebare de-a mea, că da, autostrada Sudului va începe. Şi la începutul lunii decembrie, aici, la Alexandria, se va semna documentul care va iniţia măsurătorile pentru autostrada Sudului Bucureşti – Alexandria – Roşiori – Slatina – Craiova – Lugoj – Timişoara. Şi pentru asta, sincer, vreau să-i mulţumesc", a spus Dragnea. El a arătat că, dincolo de faptul că această autostradă va fi o investiţie utilă pentru România, care va determina dezvoltare în toată partea de sud a României, informează realitatea.net.