Când vine vorba de decizii, cazarea, cumpărăturile, mâncarea și descoperirea obiectivelor turistice prin vizite sau excursii organizate sunt principalele lucruri de pe durata vacanței pentru care românii caută alternative la un preț mai mic, pentru a face economii. Prin urmare, specialiștii motorului de căutare au pregătit nouă trucuri care să te ajute să ai parte de cele mai bune experiențe în călătoria ta, în timp ce cheltui mai puțini bani.

Pregătește o hartă turistică

Un card de turist sau de vizitator îți permite să descoperi diferite obiective de interes în mod gratuit sau cu reduceri semnificative și, totodată, să folosești transportul în comun fără alte costuri. De exemplu, sunt carduri care există în zeci de orașe și de țări. Acestea oferă diverse beneficiipe care le poți accesa simultan, precum transport public gratuit, vizită la muzee, sau pot fi limitate la un singur serviciu. Ai acces la cele mai cunoscute atracții turistice din oraș și, în plus, multe dintre aceste carduri îți permit să faci cumpărături mai ieftine în anumite magazine sau să beneficiezi de reduceri și oferte la anumite cafenele și restaurante.

Alătură-te unui tur ghidat organizat de voluntari

Un alt mod de a face cunoștință cu meleagurile pe care te așezi pentru câteva zile este să te alături tururilor tematice gratuite organizate de către voluntari care sunt îndrăgostiți de orașul lor și care doresc să împărtășească aceste emoții cu turiștii. De pildă, Discover Walks organizează tururi pe bază de donații în diferite orașe – fiecare persoană poate plăti cât consideră de cuviință la finalul unei plimbări. Astfel, poți accesa o varietate de rute în Paris și Lisabona. 

Obține un certificat internațional

Un prim exemplu de certificat este ISIC (International Student Identity Card). Această legitimație internațională adresată elevilor și studenților (inclusiv masteranzilor și doctoranzilor), oferă acces la o lume plină de privilegii. Printre beneficii se numără reduceri în 130 de țări, intrărigratuite la muzee, teatre și reduceri la alte evenimente culturale, precum și prețuri mai mici la călătorii cu avionul, cazare în hoteluri și hosteluri, mese la restaurant, programe de training, cumpărături și alte evenimente urbane. Aceeași listă de servicii este disponibilă și pentru profesori cu cardul ITIC (International Teacher Identity Card). Cei care nu se încadrează în niciuna dintre aceste categorii, dar au vârsta de până în 30 de ani, pot beneficia de aceste oportunități datorită IYTC (International Youth Travel Card).

Ia ghidul în buzunar

Unul dintre cele mai simple moduri prin care poți face economii este să descarci un ghid audio sau o aplicație mobilă pe telefon sau tabletă. Așa vei fi independent și vei putea explora orașul prin stabilirea unui traseu individual așa cum îți dorești. Sunt aplicații care servesc ca navigator și oferă oportunitatea de a afla despre atracții, piețe, buticuri, restaurante, cafenele și baruri mai puțin întâlnite. Ghidul poate conține sute de sfaturi pregătite în colaborare cu rezidenți locali, iar numărul de orașe și locuri de interes este în creștere.

Fă schimb de servicii

Atunci când planifici o călătorie te poți uita și la cea mai mare rețea de oaspeți CouchSurfing, care unește 10 milioane de călători din peste 200 de orașe. Membrii sunt dispuși să-ți facă un tur al orașului lor de reședință, precum și să-ți asigure cazare, orice alt tip de asistență sau să-ți țină companie pe parcursul întregii tale călătorii. Mai mult, poți căuta voluntari în alte rețele sociale, mulți dintre aceștia sunt de acord să le arate turiștilor împrejurimile și muzeele în schimbul unor suveniruri pe care le-ai putea aduce din România (dulciuri, magneți de frigider și alte obiecte artizanale mici). Deși utilizatorii sunt verificați de sistemul CouchSurfing, încearcă să fii cât se poate de atent și să verifici informațiile despre persona pe care o contactezi sau care te contactează, înainte de a vă întâlni în realitate.

Află care sunt zilele cu vizite gratuite

Numeroase instituții culturale din diferite părți ale lumii își deschid în mod regulat ușile pentru vizitatori, permițând intrarea gratuită. De exemplu, poți vizita gratuit cele mai cunoscute muzee din Paris în prima duminică din fiecare lună, iar faimosul Muzeu Luvru permite vizitatorilor să fie descoperit în mod gratuit și de ziua Bastiliei, pe 14 iulie. În Barcelona ​​poți admira lucrările lui Picasso fără a plăti în zilele de duminică, după ora 15:00. Zilele în care te poți bucura de artă în alte muzee din întreaga lume fără a plăti sunt precizate, de obicei, pe site-urile oficiale ale acestora.

Apelează la înscrierile online

Există în întreaga lume obiective turistice de interes, mai ales atunci când nu trebuie să plătești nimic la intrare. Dar, pentru a putea intra la unele dintre ele, ar trebui să te înregistrezi online înainte. De exemplu, în caz contrar este imposibil să vizitezi maiestosul Reichstag din Berlin. Clădirea Parlamentului danez nu se poate vizita dacă nu te-ai alăturat unui tur de 45 de minute înainte. Biletele care permit intrareagratuită pot fi luate de la intrare, dar ele se dau pe principiul „primul venit, primul servit”, iar numărul de locuri este limitat. Cu atât mai mult,sălile de întâlnire nu sunt deschise pentru vizitatori în toate zilele, iar datele specifice sunt menționate pe site-ul oficial.

Urmărește site-urile cu reduceri

Pe site-urile dedicate principalelor obiective turistice sunt postate, de obicei, noutăți despre promoții pentru vizitatori. În plus, informațiile despre reduceri pot fi găsite pe site-uri specializate. Și, mai mult decât prețuri speciale pentru bilete la muzee, aici poți găsi cupoane cu reduceri pentru excursii, centre spa, spectacole de circ, teatre, restaurante și pentru multe alte locuri pentrurelaxare și divertisment. Pentru a ști care sunt beneficiile disponibile pentru fiecare destinație în parte, accesează site-ul în limba locală.

Informează-te cu privire la beneficiile pentru familie

Dacă vei călători cu copii este, de asemenea, foarte util să verifici site-urile oficiale ale atracțiilor turistice din locul către care te îndrepți. În primul rând, în unele muzee copiii sub o anumită vârstă pot intra gratuit. În al doilea rând, în multe locuri există o practică a biletelor pentru familie, potrivit căreia adulții cu copii (numărul depinde de fiecare locație în parte) pot beneficia de un preț special, mai mic decât dacă arcumpără bilete individual.

„Există multe modalități prin care putem face economii înainte și, totodată, în timp ce călătorim. De exemplu, selectarea zborurilor cu escală, cazarea la hosteluri sau apartamente cu bucătărie, unde putem pregăti mâncare. În plus, în multe orașe din întreaga lume există o varietate de muzee, concerte, festivaluri și alte evenimente cu intrare gratuită. Ca în cazul oricărei călătorii, credem că o bună informare în avans ne poate ajuta să facem economii semnificative”, spune reprezentantul Momondo în Romînia Mircea Giurcă.