Dacă anul trecut furnizorii se bucurau de creşterea preţului ouălor, acum se văd nevoiţi să îl scadă.

„Din fermele noastre oul pleacă cu un preț de 32 – 33 de bani. Iar în noiembrie anul trecut prețul acestora era 55 – 60 de bani chiar”, spune Teodor Neculiță, medic veterinar.

Scăderea costurilor de producţie nu se vede, însă, şi pe raftul magazinului. Preţul a rămas neschimbat.

„Le crești cu 40, 50 %… este prea mult! Au profitat de acest lucru şi bineînţeles, la raft, au mai adăugat un 5-10 la sută. După cum vedeți, și rafturile sunt pline. Nu cumpără nimeni”, spune un client.

„Cam mult pentru un ou pentru că nici un copil nu se satură dintr-un ou. Mi se pare exagerat”, adaugă o altă cumpărătoare.

„Sunt scumpe. Sunt piperate”, este părerea unui al treilea client.

Sunt ceva mai ieftine doar cele care se apropie de ieşirea din termen.

„Puteți merge să vedeți acolo că ei pot să aibă ouă la 40 de bani și același ou să îl aibă la 80 de bani. Numai că ăsta care e la 40 de bani expiră peste trei zile și îl găsiți peste trei zile într-un coș în parcare. Și ăla care mai are 28 de zile s-ar putea să fie 80 de bani”, explică un comerciant.

„În Germania, un cofraj cu zece ouă costă un euro și 9 cenți. În comparație cu România sunt mult, mult mai mici, nu numai la ouă, ci la toate produsele”, a declarat pentru Digi24 Oana Adriana Mircea, o româncă mutată în Germania.

Producătorii spun că vor scădea prețurile la ouă şi mai mult în preajma Paştelui, când oferta va fi foarte mare.