Vizita va dura două săptămâni, în perioada 2 -16 iunie, alături de FMI urmând să participe şi echipe din partea Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, potrivit reprezentantului regional FMI pentru România şi Bulgaria, Guillermo Tolosa. “Misiunea se va ântâlni cu autorităţi, precum şi cu reprezentanţi ai partidelor politice, ai sindicatelor, ai asociaţiilor de afaceri şi ai băncilor. Concluziile cor fi prezentate la sfârşitul vizitei”, a declarat Tolosa.

În urmă cu o săptămână, ministru delegat pentru buget Liviu Voinea declara că, de anul viitor, România nu va mai avea acord cu FMI.

"După 2015 nu vom mai avea acord. Acesta este cu siguranţă ultimul acord cu FMI şi Comisia Europeană. A fost un acord de 20 de miliarde în 2009. S-au şi luat banii. Alt acord, de cinci miliarde, din 2011, nu s-au luat banii şi a fost preventiv. Alt acord în 2013, de patru miliarde – FMI şi Comisia Europeană – iarăşi nu se iau banii, dar este un acord preventiv de stabilitate, asigură o ancoră", a arătat Voinea, potrivit Agerpres. Actualul acord cu instituţiile financiare internaţionale expiră la jumătatea anului viitor.

Boardul Fondului Monetar Internaţional a aprobat, pe 27 septembrie 2013, scrisoarea de intenţie transmisă de autorităţile române pentru încheierea unui nou acord de tip preventiv în valoare de aproximativ două miliarde de euro, pentru o perioadă de doi ani, la care se adaugă alte două miliarde de euro de la Comisia Europeană.

Acesta este cel de-al zecelea acord încheiat de România cu Fondul Monetar Internaţional din ultimii 23 de ani. Primul acord de după decembrie 1989 a fost încheiat în 11 aprilie 1991, potrivit paginii de internet a instituţiei financiare internaţionale.