La finalul audierii în comisie a şefului Statului Major General al Armatei, general Ştefan Dănilă, Teodor Meleşcanu a estimat că bugetul Ministerului Apărării ar trebui majorat cu aproximativ 30 – 50%, fondurile suplimentare urmând să fie destinate dotării cu armament şi combustibil şi pentru continuarea programelor aflate în derulare.

‘O concluzie care am desprins-o din audierea de azi este că va fi nevoie, la rectificarea din iulie, ca Armata să primească o rectificare pozitivă, nu atât pe salarii, pe probleme sociale, cât pe dotare, bunuri, combustibili, muniţie, tot ceea ce are nevoie ca să-şi îndeplinească misiunile. Ar trebui nu o dublare, dar o mărire cu cel puţin 30 – 50% a bugetului, având în vedere şi misiunile foarte importante pe care Armata le are în continuare. (…) La ora actuală, bugetul ministerului, din câte am văzut noi, este sub 1% din PIB, ceea ce ridică probleme serioase. Toate eforturile pe care Armata le face pentru a compensa lipsa fondurilor sunt eforturi care nu vor putea depăşi o anumită limită’, a afirmat Meleşcanu.

Senatorul liberal a susţinut că întrevederea cu şeful Statului Major General al Armatei a fost una benefică fiindcă membrii Comisiei pentru Apărare din Camera superioară a Parlamentului au avut ocazia să cunoască atât problemele cât şi priorităţile asumate de MApN.

‘Am discutat care sunt priorităţile Ministerului Apărării pentru anul în curs şi care sunt mijloacele necesare pentru realizarea tuturor misiunilor. Concluzia e foarte simplă – avem în continuare misiuni foarte importante, în special în contextul participării la misiuni NATO, misiuni ale UE şi alte operaţiuni în afara teritoriului naţional. În mod evident, aceste misiuni trebuie să fie sprijinite şi financiar’, a mai spus Meleşcanu.

Membrii Comisiei pentru Apărare din Senat l-au audiat, marţi, pe şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, precum şi pe noii şefi ai Statelor Majore ale forţelor terestre, aeriene şi navale.
SURSA: Agerpres