Migranţii din Uniunea Europeană reprezintă 11% din angajaţii din sectorul industrial în Regatul Unit, sunt probabil supracalificaţi pentru slujbele pe care le fac şi tind să lucreze mai multe ore decât media, se arată în raportul ONS. Unul din şapte angajaţi (14%) în retail, comerţul cu ridicata, sectorul hotelurilor şi restaurantelor este migrant internaţional, iar 64% dintre aceştia vin din UE. 

Guvernul de la Londra intenţionează să schimbe modul în care este gestionată migraţia după ce Marea Britanie va ieşi din UE (Brexit). Încă nu s-a stabilit modelul care va fi adoptat după ce nu se va mai aplica acordul de liberă circulaţie în interiorul UE dar autorităţile britanice s-au angajat să-i atragă în continuare în Regatul Unit pe "cei mai buni şi mai strălucitori". 

ONS estimează că 3,4 milioane de persoane care lucrau anul trecut în Marea Britanie erau din afara ţării, adică aproximativ 11% din întreaga forţă de muncă britanică. 

Din aceştia, aproximativ 2,2 milioane sunt din UE (7%) şi 1,2 milioane din afara UE (4%) iar aproximativ 40% din muncitorii străini sunt supracalificaţi pentru slujbele pe care le fac. 

În sectorul industriei financiare din Marea Britanie, unul din opt angajaţi (12%) sunt din afara ţării, inclusiv 382.000 din UE. 

"Analiza de astăzi arată impactul semnificativ al migraţiei internaţionale asupra forţei de muncă britanice. Această forţă de muncă este importantă în special în retail, comerţul cu ridicata, sectorul hotelurilor şi restaurantelor, administraţie publică şi sănătate, unde lucrează aproximativ 1,5 milioane de persoane din afara Regatului Unit. După toate probabilităţile, migranţii din Europa de Est, Bulgaria şi România lucrează mai multe ore şi câştigă mai puţin decât alţi angajaţi, ceea ce reflectă parţial numărul ridicat al muncitorilor necalificaţi", a afirmat Anna Bodey de la ONS. 

Comparativ cu câştigul mediu naţional de 11,30 lire sterline pe oră, muncitorii din 14 state europene (inclusiv Germania, Italia şi Franţa) câştigă mai mult (12,59 lire sterline pe oră), dar cei din Europa de Est au cel mai scăzut nivel al salarizării, de 8,33 lire sterline pe oră. 

Cea mai mare rată de angajare, de 83%, este în rândul EU8 (Cehia, Polonia, Ungaria, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia şi Lituania), care au intrat în Uniunea Europeană în 2004, precum şi EU2 (statele care au intrat în Uniunea Europeană în 2007 – România şi Bulgaria). 

Miercuri, Oficiul Naţional de Statistică (ONS) din Marea Britanie a anunţat că rata şomajului s-a menţinut la 4,7% în perioada decembrie 2016 – februarie 2017, în linie cu estimările analiştilor. Este cel mai redus nivel din ultimii 12 ani. 

Potrivit datelor ONS, numărul şomerilor din Regatul Unit a scăzut cu 45.000, la 1,56 milioane, cel mai redus nivel din ultimii 10 ani, iar rata angajării s-a menţinut la nivelul record de 74,6%. 

AGERPRES