Bucurie pentru Regele Charles! La Palatul Buckingham, monarhului i-au fost înmânate primele exemplare ale noilor bancnote în valoare de 5, 10, 20 și 50 de lire sterline, pe care apare chipul său.

Această practică respectă tradiția ca suveranul să fie primul beneficiar al emisiunilor de bancnote noi, notează BBC.

Regele Charles nu a fost prezent la evenimente publice de importanță după ce a fost diagnosticat cu cancer. Cu toate acestea, el a continuat să participe la întâlniri private, precum aceasta, unde Andrew Bailey, guvernatorul Băncii Angliei, i-a înmânat prima serie de bancnote cu portretul său.

Monarhul, căruia i s-a înmânat un set de bancnote cu numărul de serie 00001, a descris designul acestora drept „foarte elegant”.

Noile bancnote vor intra în circulație anul acesta

Bancnotele noi, fabricate din polimer, includ o gravură a regelui Charles, bazată pe o fotografie din 2013. Spre deosebire de bancnotele din timpul domniei mamei sale, Regele Charles nu este înfățișat purtând o coroană. Aceste bancnote semnifică una dintre ultimele etape majore ale tranziției către domnia regelui Charles, în timp ce noi serii de timbre și monede sunt deja în circulație.

Banca Angliei anunță că va implementa o tranziție treptată către bancnotele cu portretul regelui Charles. Bancnotele actuale, cu portretul reginei Elisabeta, vor fi folosite până când se vor uza sau deteriora. Prin urmare, chiar dacă noile bancnote vor fi lansate pe 5 iunie, este posibil să treacă câteva luni până când vor deveni vizibile în circulația obișnuită, potrivit instituției.

De asemenea, creșterea utilizării plăților fără numerar ar putea face schimbarea bancnotelor mai puțin vizibilă imediat.

Bancnotele noi au fost tipărite pentru prima dată anul trecut. Perioada extinsă de timp a facilitat actualizarea aparatelor automate care acceptă numerar pentru a recunoaște noile bancnote.

Prima apariție a monarhului britanic după diagnosticul de cancer

Amintim că la sfârșitul lunii martie, Regele Charles a sosit la capela Saint-George din domeniul regal Windsor. Monarhul a luat parte la ceremonia religioasă tradițională de Paște a Bisericii Anglicane.

Aceasta a fost prima sa apariție publică semnificativă după ce a dezvăluit că luptă cu cancerul cu două luni în urmă.

Suveranul britanic, în vârstă de 75 de ani, a apărut în fața mulțimii de spectatori cu un zâmbet pe buze. El a salutat publicul și a făcut câteva glume după ce a coborât dintr-un automobil alături de soția sa, regina Camilla, în fața edificiului religios.  Mai multe puteți citi aici.