Noile bancnote cu Regele Charles vor apărea în iunie

Data lansării noilor bancnote cu portretul regelui Charles a fost confirmată de Banca Angliei. Portretul lui Charles va apărea pe modelele existente ale tuturor celor patru de pe piață (5, 10, 20 și 50 de lire sterline), fără alte modificări ale modelelor existente.

Bancnotele din polimer cu portretul regretatei regine Elisabeta a II-a vor rămâne în continuare valabile și vor circula în paralel cu bancnotele Regelui Charles al III-lea.

Noile bancnote, disponibile începând cu data de 5 iunie, vor fi tipărite doar pentru a le înlocui pe cele uzate și pentru a face față unei eventuale creșteri generale a cererii.

Monedele cu efigia oficială a regelui au apărut pentru prima dată în circulație în oficiile poștale din Marea Britanie începând cu decembrie 2022.

Banca Angliei a declarat că abordarea sa este în conformitate cu îndrumările Casei Regale, pentru a minimiza impactul financiar și de mediu al acestei schimbări.

Acest lucru înseamnă că oamenii vor începe să vadă noile bancnote Regele Charles în portofelele lor într-un mod treptat.

Cum vor arăta noile bancnote?

Imaginile cu noile bancnote cu Regele Charles au fost prezentate pentru prima dată în decembrie 2022. Imaginea regelui va apărea pe partea din față a bancnotelor, precum și în camee în fereastra de siguranță transparentă.

SURSA FOTO: Banca Angliei

Deși bancnotele care vor intra în circulație la 5 iunie și vor avea un nou portret al monarhului, reversul fiecărei bancnote va rămâne neschimbat.

Britanicii vor putea să schimbe bancnotele cu regina Elisabeta a II-a cu bancnote ale regelui Charles prin intermediul Băncii Angliei, deși se vor aplica anumite restricții. Banca a precizat că mai multe detalii în acest sens vor fi furnizate mai aproape de momentul respectiv.

De asemenea, Banca Angliei mai precizează că o serie de licitații caritabile de bancnote cu număr redus de serie vor avea loc în timpul verii. În plus față de licitații, publicul va putea participa la un proces de tragere la sorți pentru a cumpăra un set de bancnote. Banii strânși vor fi donați în scopuri caritabile.