CITEŞTE ŞI

Consultanță

Impozite declarate greșit? Fiscul vă va sancționa dublu din 2016

Autor: |

Eugenia Ion, Tax Manager, Contexpert Andreea Steinhart, Partener,Contexpert

Sistemul de dobânzi şi penalităţi se va schimba dramatic din 2016. Noul Cod de procedură fiscală, Legea 207/2015, reduce cu 60% nivelul total al accesoriilor de întârziere, dar îl dublează în cazul obligaţiilor nedeclarate sau declarate incorect. Concret, este vorba de diferenţele de obligaţii fiscale constatate la control.

Fiscul consideră că, prin noul sistem de accesorii, va departaja contribuabilii de bună credinţa de cei de rea credinţă, care îşi diminuează obligaţiile fiscale prin nedeclararea sau declararea incorectă a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale. Totuşi, în opinia noastră, există riscul ca unii contribuabili să fie sancţionaţi, deşi sunt de bună credinţă, din cauza unei erori de calcul sau a unei intrepretări diferite a textului legii faţă de cea a inspectorilor. Companiile trebuie să acorde maximă atenţie întocmirii declaraţiilor fiscale începând cu anul viitor.

Astfel, dobânzile şi penalităţile de întârziere vor fi de 10,95% pe an în loc de 18,25%, cât sunt în prezent, însă, prin adăugarea celor pentru nedeclarare, se vor majora, cumulat, la 40,15% pe an, începând cu 2016.

Cum se aplică penalitatea de nedeclarare?

Penalitatea de nedeclarare se va aplica doar creanţelor fiscale apărute după data de 1 ianuarie 2016, începând cu ziua imediat următoare scadenţei şi până la data stingerii sumei datorate inclusiv, sumă rezultată din obligaţiile fiscale principale nedeclarate şi stabilite de inspecţia fiscală, prin decizii de impunere. Trebuie reţinut că penalitatea de nedeclarare nu va exclude plata dobânzilor şi a penalităţilor de întârziere.

Penalitatea va fi redusă cu 75%, la cererea contribuabilului, dacă obligaţiile fiscale principale stabilite de inspecţie se sting prin eşalonare sau prin plată/compensare până la termenul de plată. Termenul de plată se stabileşte în funcţie de data comunicării deciziei, astfel: dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 1-15 din lună, termenul de plată este până la data de 5 a lunii următoare, inclusiv; dacă data comunicării este cuprinsă în intervalul 16-31 din lună, termenul de plată este până la data de 20 a lunii următoare, inclusiv.

În schimb, penalitatea va fi majorată cu 100% dacă nedeclararea este rezultatul săvârşirii unor fapte de evaziune fiscală potrivit Legii nr. 241/2005.  Penalitatea de nedeclarare nu se va aplica atunci când diferenţele de impozite sunt stabilite ca urmare a interpretării dată de administraţia fiscală în situaţia în cauză, pe baza unor documente publice precum: circulare, instrucţiuni, îndrumări metodologice.

În acest caz, trebuie precizat că noul Cod de procedură fiscală introduce principiul „in dubio contra fiscum“, adică, în caz de dubiu cu privire la norma fiscală, interpretarea se face în favoarea contribuabilului.

Acest principiu ar urma să prevaleze în situaţiile în care între contribuabil şi inspectorii fiscali există diferenţe de opinie cu privire la interpretarea unui text de act normativ. Astfel, atunci când trebuie să aplice norma fiscală şi există o incertitudine, organul fiscal trebuie, mai întâi, să clarifice respectivul text apelând la voinţa legiuitorului şi scopul legii, aşa cum acestea sunt exprimate în diversele documente publice (note de fundamentare, expuneri de motive, dezbateri parlamentare, rapoartele şi avizele comisiilor de specialitate ale Parlamentului, documente care se regăsesc publicate pe site-ul Guvernului, Ministerelor, Parlamentului, etc). Apoi, trebuie să aplice interpretarea sistematică (prin prisma întregului ansamblu al legii), iar dacă prin aceste reguli, sensul normei nu a fost clarificat, va aplica regula de interpretare în favoarea contribuabilului.

Risc ridicat de sancţionare

Teoretic, în baza acestui principiu, contribuabilul ar fi protejat de eventuale abuzuri. Însă, trebuie să reţinem că documentele care ar sta la baza intrepretării organelor fiscale nu sunt, întotdeauna, accesibile contribuabililor. Prin urmare, riscul de sancţionare este destul de ridicat. Mai trebuie remarcat că reducerea penalităţii cu 75%, în cazul plăţii obligaţiilor stabilite suplimentar, în termenul legal, va însemna, implicit, că respectivul contribuabil îşi asumă greşeala şi nu va mai recurge la o acţiune în instanţă.

În concluzie, de la caz la caz, fiecare companie va trebui să-şi analizeze, de anul viitor, foarte atent obligaţiile şi declaraţiile fiscale pentru a evita, pe cât posibil, penalităţile şi să evalueze, în cazul în care este sancţionată, dacă este mai avantajos să accepte decizia fiscului şi să-şi reducă penalităţile cu 75%, de la 40,15% la 10% din sumele stabilite suplimentar sau să continue o acţiune în instanţă.

Nivelul dobânzilor şi penalităţilor

2015  
Dobândă de întârziere = 0,03% pe zi = 10,95% pe an
Penalitate de întârziere = 0,02% pe zi = 7,3% pe an
Nivelul total = 18,25% pe an
2016  
Dobândă de întârziere = 0,02% pe zi = 7,3% pe an
Penalitate de întârziere = 0,01% pe zi = 3,65% pe an
Penalitate de nedeclarare = 0,08% pe zi = 29,2% pe an
Nivelul total = 10,95% pe an sau 40,15% pe an

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.
Capital - Comenteaza
Printeaza

EVZ

Stirile Kanal D

Economica.net

Ziare.com

AutoBild

Unica

Adevarul

Click

DZ

Animal Zoo

EVZ Monden

Capital - Articole similare

SPUNE-TI PAREREA Capital - Comenteaza Acum poti comenta si prin intermediul contului de facebook. DETALII >>
Postarea comentariilor se poate face in doua moduri:
  • Prin formularul de la finalul articolelor.
  • Prin intermediul contului de Facebook: în acest caz postarea comentariilor se face instant. Daca nu aveti deja cont de Facebook il puteti crea de aici https://ro-ro.facebook.com/
Echipa CAPITAL.

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

NOTA: Va rugam sa comentati la obiect, legat de continutul prezentat in material. Orice deviere in afara subiectului, folosirea de cuvinte obscene, atacuri la persoana autorului (autorilor) materialului, afisarea de anunturi publicitare, precum si jigniri, trivialitati, injurii aduse celorlalti cititori care au scris un comentariu se va sanctiona prin cenzurarea partiala a comentariului, stergerea integrala sau chiar interzicerea dreptului de a posta, prin blocarea IP-ului folosit. Site-ul Capital.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Nume: Prenume: Varsta: Email: Localitate: Judet: Telefon:


Sex: M / F
Ma abonez la newsletter
Sunt de acord cu termenii si conditiile concursului
* Toate campurile formularului sunt obligatorii