"Prin ordonanţa de urgenţă, care creează cadrul legal pentru acordarea venitului lunar de completare, se stabilesc unele măsuri de protecţie socială ce vor putea fi acordate persoanelor disponibilizate prin concedieri colective la unii operatori economici din industria de apărare, aflaţi în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului, în baza Programelor de restructurare şi reorganizare. Prin completările aduse de acest act normativ se elimină unele inechităţi, având în vedere faptul că angajaţii din alte sectoare ale economiei naţionale beneficiază de venit de completare în cazul în care sunt disponibilizate prin metoda concedierilor colective", precizează Executivul într-un comunicat de presă. 

Perioada acordării venitului lunar de completare, care va fi în funcţie de vechimea în muncă a fiecărui angajat, va constitui stagiu de cotizare în sistemul public de pensii şi asigurări sociale de sănătate. 

"Venitul de completare se va acorda lunar, pe o perioadă de maximum 24 de luni, stabilită diferenţiat în funcţie de vechimea în muncă, respectiv: timp de 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între trei ani până la 10 ani, timp de 20 de luni pentru persoanele care au o vechime în muncă cuprinsă între 10 ani şi până la 15 ani, timp de 22 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă cuprinsă între 15 ani şi până la 25 ani, timp de 24 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de cel puţin 25 de ani", precizează Guvernul. 

Potrivit sursei citate, "numărul de angajaţi estimat că ar putea fi disponibilizat prin concedieri colective în perioada 2015 – 2017 este de 808 persoane, după cum urmează: 2015 – 197 angajaţi; 2016 – 362 angajaţi; 2017 – 249 angajaţi". 

"Estimarea a fost făcută în baza solicitărilor venite din partea companiilor din industria de apărare aflate în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Turismului şi a fost discutată cu reprezentanţii sindicatelor. Venitul lunar de completare va fi asigurat de la bugetul asigurărilor pentru şomaj. Impactul bugetar se estimează la 13,7 milioane de lei pentru următorii doi ani, astfel: 5,1 milioane lei pentru anul 2016 şi 8,6 milioane pentru 2017. Până în prezent, acest venit se acorda numai persoanelor disponibilizate din cadrul operatorilor economici reclasificaţi în sectorul administraţiei publice, conform listei publicate de Institutul Naţional de Statistică", informează Guvernul. 

Totodată, potrivit aceleiaşi ordonanţe de urgenţă aprobate marţi de Guvern, operatorii economici din industria de apărare pot beneficia de transferuri alocate de la bugetul de stat. 

"Actul normativ va crea premisele pentru susţinerea programului de investiţii în industria de apărare pentru reluarea/ reînnoirea proceselor de fabricaţie şi realizarea produselor la cerinţele de înzestrare ale forţelor sistemului naţional de apărare. Adoptarea programului investiţional are rolul de a asigura refacerea capacităţii industriale necesare producţiei şi securizării lanţului de aprovizionare tehnică şi mijloacele de luptă necesare forţelor Sistemului Naţional de Apărare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională a României, în raport cu angajamentele asumate de România în calitate de stat membru UE şi NATO. Pentru realizarea investiţiilor, operatorii economici pot beneficia de transferuri alocate de la bugetul de stat", precizează sursa citată. 

Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului a demarat un amplu program de restructurare, modernizare şi promovare a  industriei de apărare, menit să confere companiilor care activează în domeniu competitivitate, pe o piaţă aflată în continuă evoluţie. 

"În urma bilanţului de activitate pe semestrul I 2015, s-a constatat o îmbunătăţire a activităţii industriei de apărare: cifra de afaceri a crescut cu 13%, valoarea exportului a crescut cu 31,77%, iar valoarea contractelor pentru export este egală cu valoarea însumată a exporturilor din ultimii trei ani. Unele companii au încheiat contracte până în anul 2019, în timp ce mai multe companii au realizat profituri operaţionale, unele dintre ele urmând să atingă capacitatea maximă de producţie", mai informează Guvernul. 

 AGERPRES