Tsipras a optat în schimb pentru o soluţie neconvenţională, de solicitare a amânării plăţilor din iunie către FMI, de 1,6 miliarde de euro până la sfârşitul acestei luni, relatează Bloomberg.

Tsipras a spus joi noaptea, într-o discuţie cu cancelarul Angela Merkel şi preşedintele francez Francois Hollande, că lista de solicitări de reforme a oficialilor din zona euro şi FMI, prezentantă în această săptămână nu poate forma baza unui acord, a declarat un oficial elen.

Guvernul Greciei a cerut în mod oficial, joi seară, Fondului Monetar Internaţional amânarea până la sfârşitul lunii iunie a ratelor care au scadenţa luna aceasta, primind un răspuns pozitiv.

Solicitarea nu încalcă regulile FMI dar abaterea de la practicile standard arată că Grecia s-ar putea pregăti pentru o posibilă întrerupere a discuţiilor, după blocajul din ultimele patru luni.

"Amânarea plăţilor către FMI este o escaladare a confruntărilor. Sporeşte riscul falimentului şi al Grexitului", a declarat Nicholas Economides, profesor de economie la Stern School of Business a Universităţii din New York.

Indicele ASE al bursei din Atena este în declin cu 3,1%, iar randamentul obligaţiunilor pe termen de doi ani în urcare cu 1,76 puncte procentuale, la 25,01%.

Grecia are o datorie totală de 320 de miliarde de euro, dintre care 65% către ţări din zona euro şi către FMI, iar 8,7% către Banca Centrală Europeană.

Guvernul de la Atena mai are de primit din partea instituţiilor financiare 7,2 miliarde de euro prin programul de susţinere financiară de 240 de miliarde de euro care se încheie în această lună.