Oficialii de la Atena au interzis vânzarea în lipsă în data de 29 iunie, când au fost introduse mai multe restricţii asupra mişcărilor de capital, interdicţia fiind prelungită ulterior până la finele lunii august.

'Recomandarea conducerii Comisiei pentru reglementarea pieţelor de capital este ca interdicţia să fie ridicată', a declarat oficialul, sub protecţia anonimatului. Un anunţ oficial în acest sens ar urma să fie făcut în cursul acestei zile.

Vânzarea în lipsă (short-selling) permite unui investitor să vândă pe piaţă acţiuni pe care nu le are în proprietate la momentul efectuării tranzacţiei, dar pe care acesta le-a împrumutat în prealabil, urmând ca, ulterior, să le răscumpere la un preţ mai mic pentru a le da înapoi celui de la care le-a împrumutat în prima fază. Astfel, o acţiune vândută în lipsă la un preţ de 10 euro şi răscumpărată ulterior, când nu mai valorează decât 8 euro, aduce investitorului un câştig de 2 euro.

La finele lunii iunie, tranzacţiile la bursa de valori de la Atena au fost suspendate timp de cinci săptămâni, în cadrul unor restricţii asupra mişcărilor de capital impuse pentru a opri retragerile de depozite, care au pus în pericol stabilitatea băncilor greceşti. În ultimele 12 luni, acţiunile greceşti au pierdut 23,3% din valoare, iar principalul indice al bursei de la Atena a înregistrat o scădere de 29,5%.

Începând cu data de 3 august, când au fost reluate tranzacţiile la bursa de la Atena, volatilitatea a crescut, în special în cazul acţiunilor băncilor elene care vor derula recapitalizări la finele acestui an, precum şi pe fondul incertitudinilor provocate de alegerile legislative anticipate din 20 septembrie.

Vânzarea în lipsă (short selling) este o practică perfect legală, dar foarte riscantă, fiind acuzată că provoacă căderea celor mai fragile acţiuni şi că agravează instabilitatea pe pieţele financiare. Vânzarea în lipsă a fost interzisă în mai multe ţări în timpul crizei financiare din 2008 – 2009. AGERPRES