Creșterea accizelor vine într-un moment în care contrabanda cu țigarete bate record după record – aproape 16% în 2014 și peste 19% în ianuarie 2015, conform ultimelor studii realizate.

Citiți și: Contrabanda cu țigarete bate recordul ultimilor patru ani

"Accizele la țigarete vor crește în acest an la nivelul prevăzut în Directiva europeană privind taxarea produselor din tutun pentru 2018. În acelasș timp,  se alterează și structura, astfel încât componenta ad valorem nu se mai modifică gradual, cu 1%, ci brusc, cu 4%, punând presiune pe segmentele din partea de jos a pieței, cele mai vulnerabile la contrabandă", susține Gilda Lazăr.

În industria tutunului lucrează circa 3.000 de angajați, iar anul trecut companiile de tutun au plătit la stat 2,7 miliarde de euro in accize, TVA, impozite și contribuții. Cursul la care s-a plătit acciza a crescut artificial în 2014 cu 5%, dar încasările numai cu 3-4% (în care intra și creșterea anuală a accizei), din cauza scăderii pieței legale.

Citiți și: Contrabanda la ţigări fură 500 mil. euro din buget

"În opinia guvernului, prin reducerea accizelor se va obtine creştere economică, creșterea numărului locurilor de muncă în 2016, reducerea inflaţiei, dar și a evaziunii fiscale. Nivelul din ianuarie al pieței negre a țigaretelor, produse pentru care guvernul crește accizele înainte de termen, înseamnă pierderi anualizate la buget de peste 600 milioane de euro", mai spune Directorul Corporate Affairs & Communications al JTI Romania.

În același timp, tot în stilul caracteristic în care se anunță, dar nu se informează, sunt eludate prevederile legale privind transparența decizională. Intervalul legal de 30 de zile pentru dezbatera publică a Proiectelor Codul Fiscal și Codul de Procedură Fiscală a fost redus la 10 zile, timp insuficient pentru a studia două proiecte atât de mari și de importante, cu implicații atât de serioase pentru mediul de afaceri. Consultarea nu e o formalitate, este o necesitate și o obligație legală, precizează Gilda Lazăr.

 Citiți și: Ponta: TVA scade la 20% de la 1 ianuarie 2016

Citiți și:

Toate persoanele fizice care realizează venituri vor fi obligate la plata CAS şi CASS. Este vorba de 828 mii de persoane în plus

Taxa pe stâlp va fi eliminată din 2016

Impozitul pe dividende va fi eliminat din 2016

CAS va fi redusă din 2017 la angajat de la 10,5% la 7,5%, iar la angajator de la 15,8% la 13,5%