Consiliul director al FMI a apreciat că economia Republicii Moldova s-a stabilizat după recenta criză bancară şi a prognozat că în 2018 va înregistra o creştere de aproximativ 3%, avertizând încă să există în continuare riscuri substanţiale. 

"Republica Moldova înregistrează progrese importante în eforturile de consolidare a stabilităţii macroeconomice şi financiare. Aceste rezultate sunt susţinute prin implementarea consecventă a programului, cu accent pe redresarea serioasă a situaţiei în sistemul financiar, îmbunătăţirea guvernanţei şi a mediului de afaceri şi atragerea investiţiilor străine şi interne. Cu toate acestea, există în continuare provocări semnificative pentru ca aceste progrese să devină ireversibile", a apreciat directorul adjunct al FMI, Mitsuhiro Furusawa, care a sfătuit autorităţile de la Chişinău să continue eforturile destinate curăţării bilanţurilor băncilor. 

În 2015 negocierile dintre Republica Moldova şi FMI au fost întrerupte după dispariţia unei sume echivalente cu a opta parte din PIB-ul Republicii Moldova din sistemul bancar, ceea ce a declanşat o criză economică şi politică. Şocul provocat de criza din sectorul bancar a provocat o scădere cu 0,5% a economiei Republicii Moldova în 2015, care şi-a revenit însă în 2016 când a înregistrat o creştere de 4,1%. 

În luna noiembrie 2016, consiliul director al FMI a aprobat un acord pe trei ani cu Republica Moldova. Astfel, Republica Moldova a obţinut acces la o sumă totală de 129,4 milioane de drepturi speciale de tragere (circa 183,1 milioane de dolari). Prima tranşă, în valoare de circa 35,9 milioane de dolari a fost pusă la dispoziţia autorităţilor Republicii Moldova imediat după aprobarea acestui acord, iar cea de-a doua, în valoare de 21,5 milioane de dolari, după prima evaluare.