”Investiţiile necesare sunt de 250 de milioane de euro. Am propus spre aprobare Adunării Generale a Acţionarilor un masterplan pentru perioada 2016-2023, însă anul 2016 este ultimul minut din ceasul al doisprezecelea pentru sistemul românesc de termoficare. Dacă nu se face ceva în acest an şi se împinge totul, iarăşi, pentru anii viitori, vom ajunge la colapsul total al producţiei. Iar dacă dispar 1.400 de gigacalorii din sistem (cât furnizează ELCEN – n.r.), se pot face centrale şi centrăluţe, dar nu ştiu ce investitori vor putea prelua un astfel de necesar de consum”, a spus Mateescu.

Potrivit acestuia, orice investiţie se va face în cadrul companiei se va reflecta şi în preţ, însă, în final, tot consumatorul are de câştigat, întrucât echipamentele vor fi mult mai eficiente şi nu vor mai exista perioade de întrerupere a furnizării agentului termic. ”Orice investiţie se va reflecta în preţ, dar pentru companie este extraordinar, pentru că permite modernizarea ei. Astfel că, în opinia mea, sub nicio formă nu vor vedea o scădere substanţială a facturii, însă investiţiile se vor vedea în eficientizare”, a completat Mateescu, citat de Agerpres. El a amintit că s-au mai încercat parteneriate public-private cu centrale din cadrul ELCEN, însă nu s-au realizat decât proiecte pe hârtie.

”În ceea ce priveşte atragerea investitorilor, am asistat la crearea câtorva societăţi mixte, prima în 1996 la CET Grozăveşti, apoi altele în perioada 2004-2005. Până astăzi nu s-a făcut nimic în afară de hârtii, iar acei investitori nu s-au implicat deloc”, a arătat Mateescu. Reprezentatul ELCEN a menţionat că nici băncile nu sunt atrase de finanţarea sistemului de termoficare. ”Avem un sistem de termoficare comunist şi semicomunist şi un sistem capitalist la bănci”, a punctat el.