El subliniază că programul guvernamental nu și-a atins, decât în mică măsură, scopul economic, acela de a stimula construcțiile de locuințe noi, dat fiind faptul că o bună parte din fondurile alocate au mers spre piața de apartamente vechi. Pe de altă parte, pe piața locuințelor noi, programul nu a stimulat construcția de locuințe de calitate, accentul fiind pus asupra prețului. „Acest program a ajuns să creeze monștri”, a declarat reprezentatul Forte Partners în cadrul unei conferințe organizată de imobiliare.ro.

„Piața rezidențială e foarte sensibilă la preț. Totul costă. Dezvoltatorul face lucrurile astfel încât să poată vinde repede și bine”, explică Andreea Comșa, CEO Premier Estate Management.

CITIȚI ȘI Prima Casă 2018 și-a epuizat 5% din bani în două săptămâni

În ceea ce privește scopul social al programului – acela de a ajuta persoanele cu venituri mai scăzute să-și achiziționeze o casă –, reprezentanta Premier Estate este de părere că, în special în marile orașe, acesta nu a prea fost atins. Astfel, mulți cumpărători care ar fi putut apela la altă modalitate de finanțare au preferat să contracteze un credit co-garantat de către stat datorită avansului mai redus.

Pe fondul diminuării treptate a plafoanelor de garantare, Anca Bidian, CEO-ul brokerului de credite Kiwi Finance, consideră că programul guvernamental nu mai este necesar pentru piață în momentul de față – o dovadă clară în acest sens fiind situația consemnată anul trecut, când, pe fondul epuizării fondurilor alocate de către stat, ponderea creditelor Prima Casă a scăzut de la aproape 90% din total, până la circa 40%.

„Problema cu programul Prima Casă este că a durat prea mult”, punctează ea. În 2009, când a apărut, acesta a adus un reper financiar important în piață, ajutând astfel la deblocarea sa. Între timp, însă, lucrurile s-au schimbat semnificativ. „Când se va opri acest program, nu se va întâmpla nimic”, este de părere reprezentanta Kiwi Finance.

Strategia statului este aceea de a-și reduce gradual intervenția în procesul de creditare ipotecară prin garantare, anunțată prin Strategia Programului Prima Casă 2017-2021, în contextul dezvoltării pieței creditului ipotecar și a creșterii accesului populației la produsele standard ale băncilor. În 2019 și 2020 sunt alocate granții în valoare de două miliarde de lei pe fiecare an, iar în 2021, plafonul se reduce la 1,5 miliarde de lei.