Pentru a obtine o vanzare buna pe un magazin online este necesar sa crestem traficul acestuia, traficul in crestere afecteaza pozitiv rata de conversie a unui magazin online.  Este o conditie esentiala dar nu suficienta:  in unele cazuri, desi traficul creste,  volumul cumparaturilor din site ramane constant. Chiar daca ai clienti noi si clienti recurenti, ce comanda in mod repetat, valoarea cosului nu creste nici in ruptul capului.

Ce este de facut, nu putem investi resurse nelimitate pentru cresterea traficului,  ce modalitati mai putin costisitoare avem pentru  care sa crestem valoarea comenzilor.

Valoarea medie a comenzilor este reprezentata de valoarea medie a sumei cheltuite de clienti la fiecare tranzactie. Poti sa calculezi simplu valoarea medie a comenzilor cu ajutorul urmatoarei formule: venitul total / numarul de comenzi = valoarea medie a comenzilor

Cateva metode de crestere a valorii medii a cosului de cumparaturi:

1. Transport gratuit daca volumul cosului depaseste un anumit prag

Prima tactica eficienta de crestere a volumului cosului de produse este asigurarea transportului gratuit pentru persoanele care depasesc suma valorii medii actuale. Specialistii afirma ca utilizatorii convertesc mai usor daca au la dispozitie optiunea de transport gratuit conditionat de valoarea cosului de produse. Transport gratuit se ofera pe un anumit algoritm. Se urmareste valoarea medie a comenzii, numarul vanzarilor, profitul si rata de abandon a cosului de produse.

 

2. Discount-uri in functie de volumul cosului

Cumparand prin intermediul ofertelor, utilizatorii au impresia ca au facut cea mai buna afacere din viata lor. De ce sa nu tinem cont de aceasta trasatura a publicului pentru a creste valoarea medie a comenzilor?

Pentru a oferi un discount se poat impune un un prag, un pret de care trebuie sa treaca pentru a primi o reducere.  Pont: Pretul final nu trebue sa fie cu mult mai mare decat valoarea medie a comenzilor normale.

 

3. Upselling si Cross-selling

Upselling se refera la ofertarea unui produs similar celui dorit de client, imbunatatit, dar cu un pret mai mare. Strategia nu functioneaza insa garantat de fiecare data. Nu-i impune clientului sa cumpere un produs pe care il ai in catalog doar pentru ca nu stii cum altfel sa il promovezi.

Cross-selling, desi asemanator cu strategia precedenta, se refera la promovarea unui produs aditional, care sa completeze prima comanda. Daca clientul vrea o periuta de dinti poti sa-i recomanzi si pasta de dinti, apa de gura. “Cei care au cumparat acest produs au mai fost interesati si de:”

 

4. Oferte la cumpararea unui pachet de produse

Prin oferte la cumpararea unui pachet de produse ne referim la strategia de a vinde doua sau mai multe produse, asigurand un discount. Practic, clientul are oportunitatea de a avea un set intreg de produse la un pret redus comparativ cu situatia in care le-ar fi cumparat separat.

O alta strategie este posibilitatea personalizarii pachetului. De exemplu, daca ai un magazin online care vinde cadouri sau in perioada sarbatorilor, indiferent de magazinul tau, ofera-te sa impachetezi aspectuos pachetul pentru destinatarul cadoului si ai sanse sa dai lovitura. Cere-i clientului un pret anume pentru impachetare dar specifica-i avantajele pe care le castiga pentru acest pret modic: nu mai pierde timp cu impachetatul, economiseste banii pe hartie, lipici si alte elemente pentru impachetat, primeste si o felicitare in pachet etc. Fi inventiv si suprinde clientul, astfel incat sa scoata cardul din portofel cat inca are gura cascata de surpriza.

 

5. Perioada limitata de reducere

Perioada limitata de reducere il pote determina pe utilizator sa ia mai rapid decizia de cumparare. Impunerea unei limite de timp in care clientul poate profita de reducere la produsul dorit creeaza asa numitul FOMO, Fear Of Missing Out, ce il determina sa ia o decizie mai repede. De exemplu, “Reducere 30% la toate produsele” va trezi curiozitatea utilizatorului dar “Reducere 30% la toate produsele pentru urmatoarele 2 zile” mai mult ca sigur ii va castiga atentia.

 

6. Creeaza un program de fidelizare

Clientii loiali brandului reprezinta de fapt fundamentul pe care exista orice afacere. Acestia vor ramane fideli chiar si atunci cand nu se ofera discount-uri, cand imaginea publica nu este cea mai roz etc. Clientii fideli sunt ambasadorii naturali ai magazinului online si il promoveaza in fata unui public nou.

Pentru a-i recompensa pe acesti adevarati ambasadori de brand, dar si a determina cresterea valorii medii a comenzilor, initiaza un program de loializare. De exemplu, ofera 10% sau 20% discount pentru clientii care iti recomanda magazinul pe Social Media si povestesc prietenilor si cunostintelor despre experienta pozitiva din magazin. Sau ofera puncte de fidelizare la primele 3 comenzi, care, acumulate, se vor transforma intr-un cupon de reducere la urmatoarea comanda.