1 cent. Sau 2. Poate 3 sau chiar 4, dacă îndrăznim să mergem cu gândul mai departe. Nu e mult, faţă de 0, cât este acum acciza la vin, ba chiar infim dacă ne raportăm la acciza plătită pentru băuturile spirtoase (1.000 de euro pe hectolitru în prezent şi aproximativ 800, după ce va intra în vigoare noul Cod fiscal). Dar e un puţin care va genera mult. Nu doar cantitativ, ci şi calitativ. Din punct de vedere cantitativ, se înţelege că o astfel de impozitare va duce, implicit, la consolidarea bugetului de stat. Pentru că vinul nu este un produs care se consumă izolat, în condiţii speciale, de doar câţiva dintre noi. Nu. Este un produs de masă pe care românii îl consumă, anual, la nivelul sutelor de milioane de litri. Deci, oricât de mică ar fi acciza, cumularea la nivelul întregii pieţe va crea rezultate spectaculoase. Pentru asta, ea trebuie să fie mai mare de 0.

Din punct de vedere calitativ însă, situaţia este mai nuanţată. Pentru că, introducând acciza la vin, oricât de mică ar fi aceasta, producătorii şi comercianţii vor trebui să respecte o regulă foarte importantă – aceea de a limita până la eliminare cantităţile de vin vândute la vrac. Alternativa este una cât se poate de decentă pentru o piaţă europeană competitivă – vinul care curge la robinet se va transforma în vin îmbuteliat. De bună seamă că, astfel, şi piaţa va fi mai bine controlată, iar românii vor avea siguranţa că beau ce scrie pe sticlă, nu un lichid hibrid, de multe ori importat. Lumea trebuie să înţeleagă odată pentru totdeaună că ce bea este la fel de important precum ce mănâncă. Sigur că argumentul preţului mai mic e puternic şi, de multe ori, decisiv, însă eu cred într-o logică ceva mai puţin păguboasă: decât să dăm puţin pe nimic, mai bine mai mult pe ceva. Ce tot spun fără încetare de peste 20 de ani poate fi privit ca o pledoarie pro domo. Dar nu este aşa. Nu vreau şi nici nu cred că este normal ca vinul sau berea să fie supuse aceluiaşi nivel de acciză precum băuturile spirtoase. Îmi doresc doar o piaţă corectă. Controlată. Echitabilă. Echivalent competitivă şi cu şanse egale pentru fiecare. Poate că soluţia ar fi accizarea progresivă, în funcţie de gradul de alcool. Poate că românii ar trebui să fie mai conştienţi şi responsabili atunci când cumpără băutură. Pentru că o fac pe banii şi pe sănătatea lor. Poate că ar trebui să nu mai închidem ochii şi să acceptăm ca firesc un raport piaţă neagră – piaţă albă de 95% -5%.

Sunt multe lucruri ce pot fi făcute. Deocamdată, noul Cod Fiscal aduce două schimbări pentru piaţa băuturilor alcoolice: scăderea accizei pentru spirtoase şi reducerea TVA pentru berea la halbă, la 9%. Aşteptăm paşii următori. Eu, cel puţin, îi aştept de 20 de ani.

Nawaf Salameh,

Președinte și fondator Alexandrion Grup