Kwolek, care a inventat Kevlarul pe când lucra pentru compania chimică DuPont în anii 1960, a murit miercuri, la spital, la Talleyville (Delaware, nord-estul SUA) după o boală scurtă, a declarat vineri pentru USA Today prietena ei, Rita Vasta.

Kevlarul este o poliamidă cu proprietăţi mecanice deosebite, fiind de cinci ori mai rezistentă decât oţelul, considerat la o greutate egală, care, de la apariţia sa, în 1965, a fost folosită de forţele de securitate şi de armată, îndeosebi la fabricarea vestelor antiglonţ şi împotriva atacurilor cu armă albă.

Acest material se mai foloseşte şi la structura maşinilor, în echipamentul pompierilor şi în construcţii, pentru a da o mai mare rezistenţă în faţa tornadelor sau a exploziilor, dar şi la fabricarea frânelor şi a cauciucurilor, a componentelor pentru avioane sau la echipamentele de protecţie.

Clubul Supravieţuitorilor datorită Kevlarului, o alianţă între DuPont şi Asociaţia Internaţională a Şefilor din Poliţie, a numărat nu mai puţin de 2.300 de vieţi salvate datorită fibrei inventate de Kwolek.

Kwolek, absolventă de chimie, a început să lucreze pentru DuPont în 1946, profitând de golul lăsat în companie de mulţi bărbaţi care se înrolaseră pentru a lupta în cel de-al doilea război mondial. Avea 42 de ani când a inventat Kevlarul, pornind de la polimeri de cristal lichizi. Nu s-a căsătorit niciodată, pentru că, spunea ea, 'atunci când eşti o chimistă care urmăreşte cu ardoare ceva, nu ai prea mult timp pentru a te duce la întâlniri', dar era o persoană sociabilă şi avea mulţi prieteni, potrivit declaraţiilor lui Vasta.

AGERPRES