VOTEAZĂ AICI!

Dragoș Anastasiu, preşedintele Grupului Eurolines România

Dragoș Anastasiu (53 de ani) este unul dintre cei mai cunoscuți oameni de afaceri din România, cu o istorie de viață impresionantă: imediat după ce a fost admis la Politehnica Bucureşti, Facultatea de Automatică, a emigrat în Germania, unde a absolvit Facultatea de Medicină „Johann Wolfgang Goethe“ din Frankfurt. Ca medic, a profesat timp de câțiva ani, în Germania, pentru ca apoi să revină în România și să pună pe picioare un business de succes: compania de transport Eurolines. Treptat, afacerea a crescut, ultimii ani evidențiindu-se inclusiv printr-o combinația reușită cu partea de turism (n.r. – cu rețelele TUI TravelCenter), în care antreprenorul a investit, de altfel, foarte mult. Pentru anul acesta, cifra de vânzări a Grupului Eurolines, alcătuit din 21 de companii, este bugetată să atingă 140 milioane euro. 

 

Grigore Horoi, președintele Agicola Bacău

 

Grigore Horoi este de profesie economist, doctorand în ştiinţe economice. El a absolvit în 1985 Facultatea de Ştiinţa Economice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ – Iaşi, iar în 2000 cursurile The Open University cu Diplomă in Management. A ocupat mai mulți ani postul de vicepreședinte al companiei pe care o conduce din ianuarie 2009. De atunci, cifra de afaceri a Grupului Agricola a crescut de la 413,3 milioane de lei în 2009, la 677 milioane lei în 2016. Totodată, din 2009 și până astăzi, instituția și-a dublat vânzările de carne de pui și salamuri crud-uscate. La ora actuală, Agricola este liderul pieței de salamuri crud-uscate din România, iar anul trecut grupul a raportat o cifră totală de afaceri de 677 milioane de lei, cu 3% mai mare decât cea înregistrată anul precedent (657milioane de lei).

Dimitrie Muscă, director general Combinatul Agroindustrial Curtici

 

Dimitrie Muscă este un manager care pune un accent puternic pe resursa umană: cei peste 350 de angajați ai combinatului au salarii mult peste nivelul mediu din economia națională. De exemplu, tractoriștii care lucrează pentru companie câștigă de la 3.000 de lei în sus, veniturile salariale putând depăși 10.000 de lei pe lună. Salariile mari vin însă pe fondul producțiilor mari, compania de la Curtici realizând în mod frecvent cifre de peste 6.200 kg/ha la grâu sau 5.000 kg/ha. Întrebat ce impact va avea creșterea salariului minim asupra businessului pe care îl va conduce, nu a făcut o estimare negativă, ci dimpotrivă: „Impactul va fi pozititv: creşte consumul, sunt mai mulţi bani pe piaţă, businessul condus de mine produce mâncare, este bine pentru noi“. Combinatul a fost înființat la începutul anilor ’90 „pe scheletul“ fostei Cooperative Agricole de Producție din localitate. Astăzi, compania are 3.000 de acționari, iar managementul operațiunilor pe cele 7.600 de hectare este asigurat de echipa lui Muscă.

Ravinder Takkar, CEO Vodafone 

 

Ravinder Takkar, în vârstă de 48 de ani, a preluat de la 1 mai 2014 funcţia de CEO al Vodafone România. Cu el la conducere, compania a câştigat numeroşi clienţi şi a avut o serie de realizări cheie. Reţeaua Vodafone a fost declarată «Cea mai performantă reţea mobilă din România» de auditorul independent P3 communications şi «Cea mai rapidă reţea mobilă din România», conform rezultatelor testelor efectuate cu aplicaţia Speedtest furnizată de Ookla. Înainte de a prelua Vodafone România, Ravinder Takkar a ocupat pozitia de CEO Vodafone Partner Markets, rol din care a contribuit la creşterea business-ului, prin extinderea prezenţei Vodafone şi adăugarea de noi parteneri, precum Zain Group (Kuweit, Bahrain, Iordania, Arabia Saudită şi Irak), Plus GSM (Polonia), Vodafone Brazilia, FarEasTone (Taiwan) şi Vinaphone (Vietnam). Takkar este licenţiat în informatică la Universitatea Loyola Marymount, din Los Angeles. 

 

Dragoș Dinu, CEO Țiriac Holdings

În vârstă de 50 de ani, CEO-ul Țiriac Holdings gestionează activitatea unui grup care reunește peste 40 de companii autohtone prezente în sectoare diferite de activitate precum auto, imobiliare, servicii financiare, transport aerian, media sau energie. Cu o lungă experiență în conducerea unor companii, Dragoș Dinu a îndeplinit funcția de CEO al A&D Pharma NV Group între 2002 și 2008 devenind, mai apoi, partener al Senior Link Resource. Între 2012 și 2014, actualul șef al holdingului Țiriac a fost CEO al Domo Retail, iar în 2013 a devenit membru al boardului CONPET SA. Absolvent al Facultății de Echipamente Tehnologice din cadrul Universității Tehnice de Inginerie Civilă, Dragoș Dinu conduce Țiriac Holdings din 2014, grupul de firme reunit sub acest nume înregistrând anul trecut creșteri semnificative, la nivel de cifră de afaceri, pe toate liniile de business. De altfel, spiritul competitiv al fondatorului acestui grup, Ion Țiriac, caracterizează întregul holding, iar profesionalismul, spiritul de echipă, promptitudinea, deschiderea spre nou și viziunea de busines sunt elemente care fac parte din cultura întregii organizații.

 

Radu Spirea, CEO Vesta Investment

 

Radu Spirea este fondatorul și directorul general al Vesta Investment, cel mai mare producător român de echipamente de siguranță rutieră. De profesie inginer, acesta a intrat în lumea businessului în 1994, după ce mai mulți ani a activat în sectorul feroviar. Deși a pornit de la zero, a reușit să facă față tuturor provocărilor unui start-up în România și, în câțiva ani, a reușit să pună pe picioare o companie de succes. Datorită menținerii unor standarde înalte în execuția lucrărilor, Vesta a obținut contracte atât în țară cât și în străinătate. De altfel, anul trecut a fost unul dintre cei mai buni ani pentru companie, atât în ceea ce privește dezvoltarea pe noi piețe, cât și în tot ceea ce înseamnă rezultat financiar sau planuri de investiții. Vesta Investment dezvoltă un concept modern bazat pe marcaje executate la cald, cu materiale termoplastice, care se aplică pe partea carosabilă a tuturor categoriilor de drumuri, anul trecut fiind alocate fondurile necesare pentru noua unitate de producţie.

Remon Vos, CEO CTP

 

În 1998, Remon Vos a pus bazele dezvoltatorului de spaţii logistice CTP, alături de alţi doi investitori, cu gândul să se adreseze companiilor cu afaceri în Europa Centrală. Încă de la început, el a fost directorul executiv al companiei. Evoluţia afacerii sale în România a fost uimitoare. În 2015, după achiziţia în rafală a cinci parcuri logistice şi a unor depozite mai mici, plus peste 120 hectare de teren, CTP a devenit liderul pieţei locale, chiar dacă în ianuarie 2015 nu avea nicio proprietatea operaţională aici. Portofoliul local al companiei a ajuns la o suprafaţă de circa 500.000 mp, după investiţii care depăşesc 250 mil. euro. Planul lui Remon Vos este să îşi dubleze suprafaţa de depozite pe care o deţine în România, până la finalul anului, pentru ca în 2018 să ajungă şi la o dublare a volumului investit aici, adică jumătate de miliard de euro.

Sergiu Manea, CEO BCR

 

Sergiu Manea este CEO şi preşedinte al consiliului de administraţie al BCR din anul 2015. Este primul director general român al instituţiei de credit, de la privatizarea care a avut loc în anul 2005. Lucrează din anul 2012 în cadrul BCR şi are o experienţă financiară de 11 ani. Instituţia de credit a avut în 2016 un an spectaculos, realizând un profit net de peste 1 miliard de lei, acordând și credite noi în valoare de 8,8 miliarde de lei. În activitatea bancară dedicată persoanelor fizice, BCR a acordat volume noi de credite în valoare totală de 5,5 miliarde de lei, înregistrându-se vânzari solide de credite de consum şi garantate – în special datorită programului Prima Casă. Pe segmentul de finanţări acordate companiilor, BCR a acordat credite noi în valoare de 3,3 miliarde de lei. 

Virgil Metea, director general Romgaz

 

Inginer de profesie, după absolvirea Institutului de Petrol și Gaze din Ploiești (1985), Virgil Metea și-a început activitatea în domeniul gazelor naturale, în cadrul Schelei de Foraj Tg. Mureș, unde a ocupat succesiv funcțiile de inginer, șef de secție și director tehnic, până în anul 2001. În următorul an, a lucrat la Romgaz, fiind șeful Serviciului de Dezvoltare. În perioada 2002-2013, a trecut în partea de distribuție, ocupând postul de director general al Distrigaz Nord SA, iar după privatizare a condus EON Gaz Distribuție. Din 2013 a revenit la Romgaz și ocupă funcția de director general. Romgaz este cel mai mare producător și principal furnizor de gaze naturale din România. Compania este listată la bursă, atât la București, cât și la Londra, acționarul majoritar fiind statul român, cu 70% din acțiuni. Romgaz a înregistrat în primul trimestru un profit net de peste 565 milioane lei, în creștere cu 15,7%, rezultatele fiind obținute în condițiile în care importul de gaze natural a crescut masiv. În ultimii patru ani, Virgil Metea a reușit să coordoneze câteva proiecte importante, iar rezultatele sunt pe măsură: descoperirea celui mai mare zăcământ on-shore de gaze din ultimii 30 de ani sau pregătirea celei mai mari investiții realizate de o companie de stat în domeniul producției de energie. 

 Felix Pătrășcanu, CEO FAN Courier

Felix Patrășcanu este membru fondator și managing partner al companiei FAN Courier, lider pe piața serviciilor de curierat rapid din România. Compania are capital integral românesc și deservește, cu ajutorul unei echipe formate din peste 5.350 de colaboratori și a unei flote auto proprii de peste 3.200 de autovehicule, peste 40.000 de clienți. Anul trecut, prin investiții în valoare de 18 milioane de euro, FAN Courier și-a cosolidat poziția de lider. Prin urmare, cifra de afaceri a ajuns la 113 milioane de euro, în creștere cu aproape 30% față de anul anterior. Pe lângă funcția de conducere pe care o ocupă în cadrul companiei FAN Courier, Felix Pătrășcanu este membru fondator al Asociației Operatorilor de Curierat din România (AOCR), membru în board-ul de conducere al Romanian Business Leaders și coautor al „Ghidului Practic pentru Antreprenori“, prima lucrare colectivă despre antreprenoriat redactată de oameni de afaceri din România. Printre proiectele în care s-a implicat activ se numără RePatriot, VreauSaFiuAntreprenor (VSFA) și Mentoria.